In één zinnetje: een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor een gasketel. Een warmtepomp sluit je aan op stroom en gaat dan slim aan de slag. Want een warmtepomp benut al aanwezige warmte om zo meer warmte op te wekken. En dat scheelt dus aan energiekosten! Verdampen en condenseren, daar draait het om bij de warmtepomp. Terwijl de pomp een vloeistof verdampt, neem hij de warmte daarvan op. En geeft die vervolgens door bij het condenseren van die vloeistof. Zo krijg je dan ook doorgegeven warmte die je thuis kunt benutten. De energie van die gratis warmte wordt gevonden en bewerkt door de warmtepomp. Die haalt de energie uit gratis bronnen:
• uit de buitenlucht
• uit de aarde
• uit water
Wat de warmtepomp eigenlijk doet: warmte uit een natuurlijke bron halen, die daarna vergroten en dan doorgeven aan je huis. Bijvoorbeeld om ermee te verwarmen. Nu doen we dat nog heel vaak met een cv-ketel die we op gas stoken. Het mag bekend zijn dat gas op kan raken en onbetaalbaar kan worden. Het meest populaire alternatief voor de cv-ketel is de waterpomp. Er zijn drie soorten:
• lucht/water warmtepomp
• water/water warmtepomp
• lucht/lucht warmtepomp
De lucht/water warmtepomp
De buitenlucht is de bron en de waterpomp zet de bestaande luchtwarmte om in warm water voor vloer- of radiatorverwarming en warm kraanwater. Nu zal je zeggen, het is bij mij om huis heen nogal Nederlands qua klimaat; niet al te vaak 30 graden. Maar zelfs als het buiten vriest, kan er aan de buitenlucht nog warmte worden onttrokken. De lucht/water pomp bestaat uit een buiten- en een binnendeel. De buitenlucht verwarmt het koudemiddel van de warmtepomp. Dit koudemiddel transporteert dan de warmte en draagt die over aan een warmtewisselaar. Die verwarmt water en zo de radiators of het douchewater.
De water/water warmtepomp
Dit type waterpomp benut grondwarmte of een waterbron (die onder- maar ook bovengronds kan zijn). Hij staat ook wel bekend als aardwarmtepomp. Een paar meter beneden de grond in, kun je al warmte ophalen. In een ondergronds leidingsysteem pompt de water/water warmtepomp water rond. Dit water neemt dan de temperatuur van de grond aan. De energie van die warmte wordt vergroot door de waterpomp. Zo’n leidingencircuit kan ook in bestaand water worden aangelegd: een meertje, een rivier en zelfs een grote vijver. Ook hier onttrekt het stromende water van de leidingen energie aan die waterplaatsen.
De lucht/lucht warmtepomp
De bron is net als bij de lucht/water pompvariant de buitenlucht. De energie wordt omgezet in warmte maar gaat nu niet via radiators of vloerverwarming je huis opwarmen. Het gaat bij de lucht/lucht waterpomp om warme lucht die de kamers in wordt geblazen. Voor dit systeem zijn airco-units nodig of een distributie-systeem dat weggewerkt is achter de plafonds of in tussenwanden. Voordeel van deze pomp is dat je je ruimtes snel kunt verwarmen.
Bij de waterpomp kun je niet alleen verwarmen, maar ook koelen. Het hele proces wordt dan omgekeerd uitgevoerd. Zo krijg je dus op echt hete dagen heerlijk koele binnenruimtes.
Voordelen van de warmtepomp
Met een van de net beschreven pomptypes bespaar je op je stookkosten. Dat kan oplopen tot zo’n € 600 op jaarbasis voor een gezinswoning. Wel moet die woning flink geïsoleerd zijn. Voor een niet geïsoleerd jaren vijftig huis heeft zo’n warmtepomp weinig zin. Een warmtepomp is milieuvriendelijk en geeft je huis een meerwaarde bij verkoop. Na installatie van de warmtepomp ga je snel twee trapjes omhoog in het energielabel. En er zijn nog steeds subsidiemogelijkheden zodat vadertje staat meebetaalt. Vaak heb je geen grote verbouwing nodig om een warmtepomp in te zetten voor je verwarming. De bestaande leidingen in de vloer of naar de radiatoren liggen er allemaal al. Je vervangt eigenlijk alleen de bestaande cv-installatie. Alle voordelen op een rijtje:
• minder uitstoot van CO2
• subsidiemogelijkheden
• lagere maandlasten energie
• waardestijging huis
• naast verwarmen is ook koelen mogelijk
• gaat op elektra, die is ook weer zelf op te wekken (zonnepanelen)
Levensduur en kosten
Je hebt wat aan een warmtepomp als je in een nieuw huis woont of in een zeer degelijk geïsoleerde bestaande woning. Denk aan minstens dubbel glas, dak-, muur- en vloerisolatie. Ga je voor nieuwbouw, dan verdien je je investering terug in ongeveer 5 jaar. Bij een geïsoleerde bestaande woning moet je rekenen op 6 tot 12 jaar. De subsidie is bij beide al inbegrepen. Net als bij een gasketel heeft een warmtepomp ook enig onderhoud nodig. Een lucht/water warmtepomp gaat dan zo’n 15 jaar mee. Reken voor een water/water warmtepomp op een levensduur van 35 tot 40 jaar. Tot slot nog even wat het allemaal moet kosten:
• lucht/water warmtepomp: van 4.000 – 7.000 euro
• water/water warmtepomp: vanaf 15.000 euro
• lucht/lucht warmtepomp: van 4.000 – 7.000 euro