Een terrasoverkapping of toch een pergola? Wij helpen je kiezen!

door admin
1347 keer bekeken
Een terrasoverkapping of toch een pergola? Wij helpen je kiezen!

Wil je graag een extra zitplek creëren in je tuin, maar ben je er nog niet helemaal uit hoe je dit wil doen? Een terrasoverkapping is een populaire keuze, maar een pergola valt bij veel mensen ook in de smaak. Het kan best lastig zijn om te kiezen, zeker aangezien beiden veel voordelen hebben voor je tuin. Wat het beste past, is natuurlijk afhankelijk van jouw situatie en je wensen. In dit artikel zetten we de voordelen en nadelen van een overkapping en een pergola voor je op een rij om je te helpen kiezen!

Een terrasoverkapping: ook in de herfst genieten 

Een terrasoverkapping is natuurlijk top als je ook graag in de herfst nog droog en warm in je tuin wil kunnen zitten. Je zou de overkapping zelfs helemaal dicht kunnen maken, bijvoorbeeld met glazen schuifwanden, zodat je zelfs in de winter van je tuin kunt genieten. Maar wat kost een terrasoverkapping eigenlijk? We kunnen ons voorstellen dat jij je dat afvraagt, want dit is ook meteen een van de nadelen. Een terrasoverkapping is vaak behoorlijk prijzig. Daarnaast kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt om er een te laten plaatsen. Dit verschilt per gemeente, dus check dit altijd voordat je plannen gaat maken. Hier staat dan wel weer tegenover dat een overkapping ervoor zorgt dat jouw huis meer waard wordt en dat jouw woonplezier zeker zal stijgen. 

Een pergola: voor een optisch grotere tuin

Als je een kleinere tuin hebt, kunnen we ons voorstellen dat je twijfelt over een overkapping. Optisch kan dit je tuin namelijk nog kleiner doen lijken, wat niet iedereen prettig vindt. Wil je juist graag dat jouw tuin wat groter lijkt? Dan kun je beter een pergola plaatsen. Een pergola kan dienen als doorgang naar verschillende delen van je tuin, maar je kunt er ook een leuke zitplek van maken. Aangezien dit bouwwerk vaak open is aan de bovenkant en aan alle zijkanten, zorgt het ervoor dat jouw tuin meer diepte krijgt en dus groter lijkt. Een ander voordeel is dat handige mensen eenvoudig een pergola zelf maken. Dit scheelt je een hoop geld en je hebt er ook nog een leuk project bij voor het voorjaar!

Conclusie 

Terrasoverkappingen en pergola’s zijn beiden prachtige toevoegingen aan je tuin. Mocht je een hoger budget hebben, dan is een overkapping plaatsen natuurlijk geen probleem. Is dit niet het geval, dan is een pergola in veel gevallen een voordelige optie, zeker als je zelf handig bent. Een voordeel van een overkapping is dat je ook bij slecht weer buiten kunt zitten, zelfs in de winter als je hem dicht maakt. Voeg een goede terrasverwarmer toe en je zit de hele winter goed. Heb je toch liever dat je tuin wat groter oogt? Dan is een pergola beter voor jou!

Vergelijkbare artikelen