Canvasdoek zonder frame ophangen

door admin
2121 keer bekeken
Canvasdoek zonder frame ophangen

Wanneer je net een nieuw huis hebt, of je wil je inrichting veranderen kan een mooi doek aan de muur niet ontbreken. Maar hoe hang je nu zo een canvasdoek zonder frame op? En waar doe je dat dan? In deze blog lees je meer over de meest geschikte plaats en hoe je dat doek dan het best op kan hangen.

Een flinke klus

Voorheen werden canvas doeken gebruikt voor het schilderen van een meesterlijk schilderij. Tegenwoordig is het zo dat je nog veel meer mogelijkheden hebt met canvas doeken. Zo kan je er bijvoorbeeld een foto op laten drukken. Deze manier van gebruiken van een canvas doek neemt steeds meer toe in de populariteit.

Er zijn veel online webshops die de mogelijkheid bieden een foto op canvas te laten drukken. Je kan hierbij kiezen voor verschillende formaten van klein tot groot. Welk formaat je ook kiest je zal merken dat het ophangen van een canvasdoek zonder frame een lastige klus zal zijn.

Om te beginnen zal je de juiste plek uit moeten zoeken. De juiste plek is de plaats waar het doek het meest tot zijn recht komt.

De juiste plek

Het kan lastig zijn om de juiste plek te vinden waar je je canvasdoek op zou willen hangen. Het zou mooi zijn als de kleuren van je canvas aan zouden sluiten bij de kleuren van je muur of het meubilair dat in dezelfde ruimte staat.

Als de kleuren niet bij elkaar passen kan het zijn dat het doek niet tot zijn recht komt. Wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van bamboe jaloezieën en het canvasdoek komt daar in de buurt te hangen dan is het oogstrelend als de bamboe tint terug komt in het doek zonder al te drukke andere kleuren. Hou het rustig en natuurlijk. Net als de jaloezieën die een hele natuurlijke en rustige uitstraling hebben.

Wanneer je een canvasdoek aan de muur hebt hangen is het niet aan te raden nog meer andere spullen aan dezelfde muur te hangen. Die andere spullen zorgen dan voor afleiding en halen de aandacht weg van het canvas doek. En te veel dingen aan de muur geeft ook vaak al een rommelig effect.

Het ophangsysteem

De juiste plaats is gevonden. Dan moet er nog maar een ding gebeuren en dat is het ophangen van het canvasdoek. Het is daarbij van belang dat je gebruik maakt van een goed ophangsysteem. Het is belangrijk dat je daar waarde aan hecht en dat je daarin wil investeren.

Een goed ophangsysteem vind je in een professionele lijstenwinkel. De ophangsystemen die zij daar verkopen zijn er voor gemaakt om grote en zware doeken op te kunnen hangen. Deze ophangsystemen dragen er aan bij dat je je canvas doek recht aan de muur kan hangen en maken het mogelijk om jaren te genieten van de aanblik van het doek.

Het ophangsysteem

Ophangen zonder ophangsysteem

Het is mogelijk het canvas doen op te hangen zonder ophangsysteem. Hiervoor zal je dan gaten in de muur moeten boren en een plug in de muur moeten steken om de schroef er stevig in te draaien.

Daarnaast zou je er ook voor kunnen kiezen een mooie plank aan de muur te hangen en het doek daarop neer te zetten. Zo zijn er dus verschillende mogelijkheden.

Hoe hang ik een canvasdoek zonder frame op?

  • Zorg er voor dat je alle gereedschap die je nodig hebt bij de hand hebt. Gereedschappen die je dan nodig hebt zijn een potlood, schroeven, boormachine, pluggen, hamer, schroevendraaier en een waterpas.
  • Dan kies je een geschikte plek voor het doek om te gaan hangen. Daarbij let je vooral op de kijkhoogte. Meestal wordt het doek in het midden van de bank, kast of tafel opgehangen en dat op ooghoogte zodat het doek meteen in het oog springt.
  • Markeer de punten waar de schroeven voor het ophangsysteem moeten komen met het potlood en boor de gaten. Het tweede punt bepaal je met behulp van de waterpas. In die gaten sla je dan met de hamer zachtjes de pluggen.
  • Hang het ophangsysteem op met behulp van de schroeven. Wanneer dit gedaan is kan het doek opgehangen worden. Het is belangrijk om met de waterpas te controleren of het canvasdoek wel recht hangt.
  • Wanneer dit allemaal gedaan is dan doe je een paar stappen naar achteren en kijk je naar het doek. Hangt hij goed, dan hoef je niets meer te doen. Als je het idee hebt dat hij toch nog niet helemaal recht hangt kan je dat makkelijk nog even aanpassen.

Vergelijkbare artikelen