Stroomverbruik pc berekenen

door admin
3993 keer bekeken
Stroomverbruik pc berekenen

Het is altijd goed om bewust met energie om te leren gaan. Zo zou je voor verschillende apparaten kunnen bekijken wat het gemiddeld stroomverbruik is. Op die manier word je steeds meer bewust van de impact op het gebruiken van energie en hoe je daar soms heel simpel op kan besparen. In deze blog lees je alles over het gemiddeld stroomverbruik van de pc. Het zal je verbazen hoe makkelijk je ook op het gebruik van de pc kan besparen.

Hoeveel energie gebruikt een computer?

Hoeveel energie een PC gebruikt is afhankelijk van het soort PC dat je gebruikt. Ook het soort beeldscherm heeft invloed op de energienota. Een ouderwets beeldscherm zal meer energie verbruiken als de beeldschermen van deze tijd. 

Het is heel makkelijk om het gemiddelde energieverbruik omlaag te krijgen. Dit kan je doen door een zuinige computer aan te schaffen. Ook is het belangrijk dat je je computer energiebewust gebruikt. Ongeveer 10% van de energiekosten in een huishouden komen van een computer of de randapparatuur daarvan. Onder randapparatuur kan je een printer of een speaker set, externe harde schijven en webcams verstaan. 

Energieverbruik bij laptops

Het gebruik van laptops zorgt voor een lager energieverbruik. Een Desktop verbruikt per jaar gemiddeld 230 kWh aan stroom. Een laptop verbruikt de helft minder. Je kan dus ook je desktop vervangen door een laptop om energie te besparen. Maar wanneer je daar weer een extern beeldscherm op aan zou sluiten wordt het energieverbruik weer verdubbeld.

Wanneer je een desktop aan wil schaffen is het van belang om goed voor ogen te hebben waar je de desktop allemaal voor nodig denkt te hebben. Hoe krachtiger de computer die je koopt, hoe meer energie die zal gebruiken. Het zou dan zonde zijn als je dan energie verspilt aan kracht die je niet eens gebruikt. Laat je hier dus goed over informeren. 

Het verbruik van een simpele PC

Een simpele pc kan worden gebruikt voor het surfen op internet, muziek luisteren, videotjes kijken op YouTube en tekstverwerking. Deze gebruikt ongeveer 1500 kWh stroom per jaar wanneer deze 24 uur per dag aan zou staan. Maar we hebben het over bezuinigen, dus dan zorg je er voor dat je de PC afgesloten hebt als je hem niet meer gebruikt. 

Hier een aantal berekeningen op een rij die vanaf een heerlijke Douglas loungeset gemaakt zijn.

Wanneer je de computer:

  • 24 uur per dag aan hebt staan heeft deze een gemiddeld verbruik van 1500 kWh per jaar, dat wil zeggen: 1500 X €0.24 = €360.00 
  • 16 uur per dag aan hebt staan heeft deze een gemiddeld verbruik van 1000 kWh per jaar, dat wil zeggen: 1000 X €0.24 = €240.00
  • 8 uur per dag aan hebt staan heeft deze een gemiddeld verbruik van 500 kWh per jaar, dat wil zeggen: 500 X €0.24 = €120.00 
  • 2 uur per dag aan hebt staan heeft deze een gemiddeld verbruik van 125 kWh per jaar, dat wil zeggen: 125 X €0.24 = €30.00 

Per uur is het gemiddelde verbruik van een computer ongeveer 62.5 kWh per jaar, bij een tarief van €0.24 per kWh kost dit ongeveer €15.00 per uur, per dag op jaarbasis.

Wat zou je kunnen doen om het energieverbruik van een PC te verlagen?

Wat zou je kunnen doen om het energieverbruik van een PC te verlagen?

Het eerste dat je kan doen is er voor zorgen dat je een zuinige computer in huis hebt staan. Bij het aanschaffen daarvan moet je dan letten op de keurmerken en het energieverbruik. Tegenwoordig worden die heel duidelijk aangegeven bij de product specificaties. 

Wanneer je de computer niet hoeft te gamen kan je een computer aanschaffen met een kleinere processor en een lagere videokaart. Daardoor zal de PC veel minder energie gaan gebruiken. 

Je kan op je PC onder energiebeheer instellen hoe lang je inactief moet zijn om de PC in sluimerstand te zetten. Dat zou je ook handmatig kunnen doen als je achter de PC weg gaat. 

Energieverbruik en een screensaver

Het gebruik van een screensaver zorgt er voor dat het energieverbruik weer omhoog zal gaan. Het is dus niet aan te raden een screensaver te gebruiken. Voorheen werd een screensaver als beveiliging gebruikt. Oorspronkelijk was deze bedoeld om het inbranden van een stilstaand beeld te beschermen. 

Handige tips

Wanneer je de PC veel gebruikt voor het downloaden is het aan te raden daar software voor te gebruiken die na het afronden van de download de PC vanzelf uit zal schakelen

De stekkers van de PC en de randapparatuur kan je in een stekkerdoos doen met een schakelaar. Op die manier kan je wanneer je klaar bent met het gebruiken van de PC alles in een keer uit zetten. Dit levert ook weer een leuke besparing op.

Vergelijkbare artikelen