Tafel Pimpen

door admin
996 keer bekeken
Tafel Pimpen

Soms ben je toe aan iets nieuws of heeft je meubelstuk een grondige renovatie nodig. Zo kan je bijvoorbeeld een tafel hebben waar je heerlijk aan kan zitten, maar toch voldoet de tafel niet meer in zijn aanblik aan de stijl en inrichting die je voor ogen hebt in je kamer. Er zijn dan verschillende manieren waarop je een tafel kan pimpen. Hoe doe je dit en waar moet je op letten? Na het lezen van deze blog weet je daar meer over.

De voorbereidingen

Voordat je een tafel kan gaan verven is het belangrijk dat je wat voorbereidingen doet. Zo moet je een lijstje maken met de dingen die je nodig hebt om de tafel te kunnen pimpen, want met niets kom je niet zo heel erg ver. Wanneer je dat lijstje hebt gemaakt moet je er voor zorgen dat de spullen die je niet hebt gehaald worden. Pas wanneer je alles in huis hebt kan je beginnen.

Mocht je tafel lades hebben en daar zitten handvaten aan dan moet je die als eerst verwijderen. Wanneer de tafel helemaal klaar is kan je die er weer op zetten, of zelfs vervangen door andere handvaten.

Wat heb je nodig voor het pimpen van een tafel?

Afhankelijk van wat je wil gaan doen met je tafel heb je een aantal dingen nodig. De dingen die niet mogen ontbreken op je lijstje zijn:

  • Verf
  • Verfspullen als kwasten, verfbakje, rollers
  • Lak
  • Schuurpapier
  • Ammoniak
  • Afdekfolie om de tafel op te zetten
  • Schroevendraaier
  • Bakje voor schroeven en sluitwerken

Manieren om je tafel te pimpen

Je zou je tafel op verschillende manieren kunnen pimpen. Dit kan je doen door de tafel te behandelen met olie of waslaag. Daarmee kan je meubelen een hele frisse nieuwe look te geven. Maar de meest voorkomende manier is toch wel het verven van de tafel. Hier gaan wij wat uitgebreider op in. 

Manieren om je tafel te pimpen

Hoe verf je een tafel?

Een tafel kan je verven in een aantal stappen. De te nemen stappen kan je hier allemaal op een rijtje terug vinden. 

Voordat je kan gaan verven moet je de tafel heel grondig reinigen of schuren. Dat hangt helemaal af van waar de tafel nu mee behandeld is. Daarna is het belangrijk dat je de ondergrond goed gaat ontvetten.

Wanneer je dit gedaan hebt moet je de tafel met grondverf voorbehandelen. Wanneer deze opgedroogd is kan je de tafel verven in de kleur die je daarvoor gekozen hebt. Deze laagt laat je goed drogen en dan behandel je de tafel voor een tweede keer. Ook die laat je weer goed drogen.

Na het verven

Na het drogen van de tweede laag is het aan te raden een harde blanke lak er overheen te rollen. Dit omdat de tafel vaak intensief gebruikt wordt. Hierdoor zal je minder snel beschadigingen krijgen. En De tafel is door de harde laklaag beter en makkelijker schoon te maken. Hiervoor is een lak voor buiten erg geschikt omdat die harder wordt dan lak voor binnen.

Pimpen, anders dan met verf?

Natuurlijk is verf niet de enige manier om je tafel mee te kunnen pimpen. Je zou er ook over na kunnen denken om de bestaande poten te gebruiken met ene ander tafelblad er op. Wanneer je nu een rechthoekige tafel hebt, zou je bijvoorbeeld een ronde of een ovaal tafelblad kunnen nemen. Dat geeft dat meteen een hele andere uitstraling. 

Andersom zou het ook kunnen, je tafelblad is nog mooi, maar de poten passen niet meer bij het nieuwe interieur. Dan is het heel makkelijk om andere poten onder je bestaande tafelblad te zetten. Op die manier krijgt de bestaande tafel toch een hele andere uitstraling.

Pimpen met folie

Ook met folie kan je van je oude eettafel al een hele nieuwe maken. De aanblik wordt meteen anders. Folies zijn er in veel verschillende soorten te krijgen. Het gebruik van folie is vaak functioneel als er een beschadiging in de tafel zit die je er met schuren en verven niet meer uit gaat.

Het voordeel van het gebruiken van plakfolie is dat het een snelle manier is voor een mooi resultaat. Wanneer je hiervoor hebt gekozen is het zelfs mogelijk om je vierkant kookeiland met hetzelfde folie te pimpen zodat je toch een soort van eenheid kan creëren en je dezelfde sfeer terugvind in de keuken.

Aankleding zonder ingewikkeld gedoe

Als je geen tijd of zin hebt in al die dingen dan kan je ook door middel van een tafelkleed een nieuwe look aan je tafel geven. Die kan je ten allen tijden weer veranderen of weglaten. Maar zeg nou zelf, zelf iets moois maken is toch veel leuker?

Vergelijkbare artikelen