Vierkant kookeiland

door admin
736 keer bekeken
Vierkant kookeiland

Wanneer je keuken aan vervanging toe is, of je hebt een huis gekocht en wil het naar eigen smaak inrichten dan is het vaak de droom van iedereen om een kookeiland in huis te hebben. Maar kan dat in ieder huis? En wanneer kies je voor een vierkant kookeiland en wanneer juist niet. In deze blog lees je daar meer over.

Wanneer kies je voor een kookeiland?

Het is begrijpelijk dat iedereen die droom keuken met kookeiland voor ogen heeft in het huis waar je woont. Wanneer je na denkt over een kookeiland moet je je er goed over laten informeren over wanneer wel of niet voor een kookeiland te kiezen. Let er wel goed op dat je genoeg beschikbare ruimte heb en laat je ook daar goed over informeren.

Voor welk kookeiland kan je kiezen?

Voor iedere smaak en stijl is wel een kookeiland te krijgen. Je kan namelijk het eiland helemaal zelf samenstellen. Wanneer je kiest voor een kookeiland moet je een keuze maken uit de verschillende kookeilanden die er zijn. De keuzes die je hebt zijn:

  • Een vrijstaand kookeiland, dit is een eiland waar je omheen kan lopen en die vrij staat.
  • Een schiereiland, dit is een kookeiland waarbij de korte zijde van het eiland tegen de muur is geplaatst.
  • Een spoeleiland is hetzelfde als een kookeiland, alleen heb je dan geen kookplaat, maar een spoelbak op het eiland zitten. 

Buiten het feit om dat een kookeiland gewoon mooi is om te zien, is het door het extra werkblad ook erg praktisch. Ook zorgt het hebben van een kookeiland voor meer opbergruimte. Wat natuurlijk altijd fijn is. Ook is het zo dat een kookeiland multifunctioneel is. Zo kan je er aan werken, eten en koken. Met een kookeiland is koken weer gezellig. 

Wanneer kies je voor een vierkant kookeiland en wanneer niet?

Kookeilanden heb je in rechthoekige vorm, maar ook in het vierkant. Welke vorm het gaat worden is helemaal; afhankelijk van e beschikbare ruimte. Wanneer de ruimte het toestaat om een vierkant kookeiland te plaatsen kan je daar natuurlijk voor kiezen. Helaas is het plaatsen van een vierkant kookeiland niet altijd mogelijk. 

Veiligheid staat voorop

Wanneer moet je besluiten niet voor een kookeiland te gaan? 

Wanneer je keuken te klein is, is het verstandig niet voor een kookeiland te kiezen. Het is namelijk van belang dat er voldoende loopruimte en werkruimte overblijft. Het kleinste kookeiland dat er te krijgen is 150×90. Hierop heb je dan een kookplaat of een spoelbak van 60 centimeter. De minimale grote van je keuken moet dan 12m2 zijn om het kookeiland een mooie en functionele plek te kunnen geven. 

Een kookeiland heeft wat ademruimte nodig. Met ademruimte wordt bedoeld dat je voldoende ruimte moet hebben om er omheen te kunnen lopen en om er aan te kunnen werken. De ruimte die noodzakelijk is voor de doorgang moet dan ook minimaal 1 meter zijn. Wanneer je graag met meerdere mensen tegelijk wil koken dan kan dit zelfs 1,5 meter zijn. 

Veiligheid staat voorop

Buiten het feit dat de werkruimte erg belangrijk is, is veiligheid natuurlijk nog veel belangrijker. Je moet de keuken veilig in en uit kunnen lopen. Dat kan alleen wanneer er voldoende ruimte beschikbaar is om doorheen te lopen. 

Wanneer je te maken hebt met een deur naar de keuken toe moet er voldoende ruimte zijn voor de deur om open en dicht te gaan. Het is natuurlijk niet wenselijk om je in allemaal gekke bochten te moeten wringen om de keuken in of uit te komen. 

De afstand tussen de verschillende apparaten moet ook goed zijn. Hiervoor wordt een norm gehanteerd van 1 meter. Tenzij ze boven elkaar geplaats zijn. 

Kleine kookeilanden

Een klein kookeiland is mogelijk met een minimum grootte van 1×1 meter. Je moet je wel afvragen of het dan nog wel functioneel is om zo een eiland te maken. Deze zal dan alleen dienst kunnen doen als eettafel en is dan niet meer functioneel. Wanneer je er toch nog een toevoeging aal wil doen en meer zit plek wil creëren dan zou je nog kunnen kiezen voor een kookeiland met uitschuifbare tafel. Maar dan moet daar natuurlijk wel voldoende ruimte voor beschikbaar zijn om de uitschuifbare tafel uit te klappen. 

Een multifunctioneel kookeiland

Wanneer je graag wil dat het kookeiland dat je hebt gekozen multifunctioneel is, is het slim om op een aantal dingen te letten. Zorg er dan voor dat je zit gelegenheid hebt aan het kookeiland. Daarnaast is het verstandig te kiezen voor een hangende afzuigkap. Dit bespaart weer meer ruimte in de rest van de keuken. Zorg voor een opbergfunctie en bouw de apparatuur die je wil gaan gebruiken in. Wanneer je dit doet is je kookeiland echt multifunctioneel. 

Vergelijkbare artikelen