Waterleiding ontkalken

door admin
632 keer bekeken
Waterleiding ontkalken

Het kan heel vervelend zijn als je leidingen verkalkt zijn. Daarom heeft het ontkalken van je waterleiding heel veel voordelen. In deze blog kan je alles lezen over het ontkalken van je waterleiding. Hoe doe je dat, en hoe vaak zou je dat moeten doen. En wat kan je doen om het verkalken van je waterleiding te voorkomen. Dit zijn vraagstukken waar je straks het antwoord op weet. 

Hoe verwijder je kalk uit de waterleiding?

Er is helaas geen wondermiddel te verkrijgen dat er voor zorgt dat je de kalk in een handomdraai uit je waterleiding kan verwijderen. Dit is een proces dat geleidelijk tot stand komt. Het proces dat hiervoor nodig is kan alleen in werking gezet worden door een waterontharder of een kalkfilter. Kalkaanslag ontstaat uit hard water. Hard water is water dat rijk is aan kalk.

De nadelen van het hebben van hard water

Apparatuur die veel warmte gebruiken kunnen sneller stuk gaan als er te veel kalkvorming plaats vindt. Voorbeelden van die apparatuur zijn de cv ketel, het koffiezetapparaat, de waterkoker, de wasmachine, de vaatwasser. Ook kan het voorkomen dat ze vaker onderhoud nodig hebben door het harde water.

Door het harde water kunnen koperen leidingen zelfs gaan roesten. Dat is iets dat je natuurlijk ten allen tijden wil voorkomen. 

Kalk kan ook van invloed zijn op de smaak van thee of koffie. Wanneer het gemaakt wordt met kalk rijk water zou de smaak een stuk meer bitter kunnen zijn dan dat het normaal gesproken is.

De apparaten die te maken krijgen met verkalking zullen minder goed presteren, dit kan zelfs invloed hebben op de hoeveelheid energie die het apparaat moet gebruiken. Dit zal dan een negatief effect hebben op de energie nota. 

Wanneer je hard water gebruikt doen wasmiddelen hun werk minder goed. De werkzame stoffen worden door het harde water voor een deel afgebroken, waardoor het wasmiddel minder goed aan de verwachtingen kan voldoen. 

Hard water kan ook invloed hebben op de stof van de kleding. Die kan door het harde water sneller gaan slijten door het wassen met hard water. Ook je huid kan geïrriteerd raken of uitdrogen door het harde water. 

Dingen die je schoonmaakt met hard water kunnen strepen of vlekken krijgen doordat het water een kalklaagje achter laat.

Tijd voor actie

Na het lezen van deze nadelen van het harde water is het duidelijk dat het verstandig is om daar iets mee te gaan doen. Het is dus van groot belang de waterleiding te ontkalken. Dit zal dan weer van invloed zijn op de levensduur van apparaten, kleding en het is beter voor de huid en het haar. Ook de energierekening zal daardoor een positief effect kunnen laten zien. 

Wat doet een kalkfilter?

Het is de bedoeling dat een kalkfilter direct op de waterleiding aangesloten wordt. Het is meestal zo dat deze dan direct naast de water meter komt te zitten. Dit zorgt er voor dat je er zeker van kan zijn dat het gewenste effect bereikt zal worden op alle waterleidingen in het huis. Zelfs de sauna op zolder zal hier van profijt hebben.

Een kalkfilter zorgt er voor dat het water dat door de leidingen stroomt geen magnesium en calcium meer bevat. Dit wordt ook wel zacht water genoemd. Hierdoor zal de al aanwezige kalkaanslag uiteindelijk ook opgelost worden.

Wat doet een kalkfilter?

Hoe werkt een waterontharder?

Een kalkfilter en een waterontharder hebben praktisch dezelfde werking en zorgen er beide voor dat hard water omgedraaid wordt naar zacht water. Doordat de kristalstructuur van mineralen in het water veranderd wordt kan het water zachter worden. Een waterontharder voorkomt dus kalkafzetting en breekt beetje bij beetje de bestaande kalklaag af.

Wat zijn de kosten van een waterontharder?

De aanschaf van een waterontharder kost vaak tussen de €100 en €200. Dit lijkt een hele uitgave, maar je zal zien dat hij zichzelf terug gaat verdienen. Hardnekkige kalkaanslag kan een negatief effect van 70% kan hebben op je energie rekening. Die besparing is dan snel en simpel gemaakt. Je zou zomaar tot wel €500 kunnen besparen op jaarbasis hiermee.  

Hoe vaak moet je de waterleiding ontharden?

Hoe vaak je de waterleiding moet ontkalken is afhankelijk van meerdere factoren. In het ene gebied zal het water harder zijn dan in het andere gebied. Het is sterk afhankelijk van waar het water dat uit je kraan stroomt vandaan komt. Het is nu eenmaal zo dat in het ene gebied het water harder is dan in andere gebieden. 

In gebieden met hard water is het meer noodzakelijk om vaker de waterleiding te ontkalken dan in gebieden waar zachter water uit de kraan komt stromen. Gebieden waar het water harder is zijn bijvoorbeeld Noord-Brabant, Overijssel en Limburg. In deze gebieden is het raadzaam om de waterleiding vaker te ontkalken.

Vergelijkbare artikelen