Sauna op zolder

door admin
823 keer bekeken
Sauna op zolder

Een droom van veel mensen. Een heerlijke sauna waar je ieder moment in kan gaan zonder dat je daar de deur voor uit hoeft te gaan. Idyllischer kan je het niet krijgen. Maar waar moet je allemaal aan denken en waar zou je de sauna bijvoorbeeld kunnen plaatsen? Na het lezen van deze blog heb je hopelijk de antwoorden op deze vragen gevonden.

Waar moet de sauna precies komen?

Wanneer je er aan denkt om een sauna aan te schaffen en te gaan plaatsen is het handig om je te verdiepen in de meest geschikte ruimtes waar je de sauna dan zou kunnen plaatsen in je huis. Een aantal geschikte plaatsen voor een sauna in huis zijn de kelder, de zolder, de garage, de badkamer of het tuinhuis.

Het is aan te raden de sauna te plaatsen op een plek waar je makkelijk gebruik kan maken van koud water. Het is fijn als het ook een rustige plek is, omdat je in de sauna tot rust kan komen. Wanneer de sauna op een rustige plek staat, als bijvoorbeeld de zolder, kan je optimaal genieten van de ontspanning die de sauna je biedt. 

Hoe groot moet de ruimte zijn waar je de sauna wil plaatsen?

De minimale afmeting van de ruimte is 2×2 meter. Buiten die twee meter moet je ook aan iedere wand rekening houden met een afstand van tien centimeter. Ook de afstand tussen de sauna en het plafond moet tien centimeter ruimte over laten. 

Formaat van de sauna

De kleinste sauna die je kan vinden is er een van 1m80. Waar je bij deze sauna aan moet denken is dat de kachel voorzien moet worden van een warmtebescherming. In zo een kleine kachel zit je namelijk dicht op de kachel. Zorg er voor dat de sauna nooit hoger is dan 2m30. Warmte stijgt namelijk op. Hoe hoger de sauna, hoe minder goed de warmte blijft hangen.

De banken in de sauna waar je heerlijk op kan zitten of liggen zijn meestal van een standaard formaat. Meestal zijn ze 55 of 25 centimeter diep en is de lengte 1m80.

Het aansluiten van de sauna

Zorg er voor dat de juiste stroomaansluiting van 380V aanwezig is wanneer de sauna geplaatst wordt. Wanneer dit er niet is, is het aan te raden dit in te laten bouwen door een vakbekwame elektricien. Dezelfde elektricien zou wellicht ook de hele aansluiting kunnen doen. Daarmee hou je weer tijd over voor andere dingen.

Wat voor vloer moet er in de sauna komen?

Wat voor vloer moet er in de sauna komen?

Waar je rekening mee moet houden is dat je in de sauna een goed geïsoleerde vloer legt. Deze moet zowel geïsoleerd zijn voor geluid, als voor warmte. Het is fijn als de vloer makkelijk schoon te maken is. De beste soorten vloeren zijn keramische tegels, kunststof of steen. Laminaat en tapijt zijn absoluut niet geschikt om in een sauna neer te leggen. Tapijt zou je wel kunnen leggen in de rustige slaapkamer waar je in terecht komt als je uit de sauna komt.

In de cabine van de sauna liggen houten roosters op de vloer die je er uit moet halen wanneer je de sauna schoon gaat maken. 

Het is van belang om er voor te zorgen dat je een goede afwatering van de vloer hebt laten leggen. Deze afwatering zal richting een afvoer of goot moeten lopen. Dit kan doordat je een licht verloop in de vloer laat aanleggen.

Waar dient de toevoer van frisse lucht voor?

Het is erg belangrijk om frisse lucht binnen te laten stromen zonder dat het tocht produceert. De inmiddels verbruikte en vochtige lucht moet ook afgevoerd kunnen worden. Een kamer met een raam is dan ook de meest geschikte ruimte voor het plaatsen van een sauna. 

Wanneer je de sauna in de tuin wil plaatsen vergeet dan niet om voor bescherming te zorgen die de inkijk tegen gaat. Een stukje rust en privacy is erg belangrijk. 

Je eigen sauna ontwerpen

Tegenwoordig is het mogelijk om helemaal je eigen sauna te ontwerpen. Waar je voorheen een kant en klaar pakket kon halen of bestellen, kan je nu je sauna helemaal naar eigen wens en smaak laten bouwen. Op die manier heb je dan een sauna die helemaal aan je eigen wensenlijstje voldoet. 

Wanneer je er voor kiest je eigen sauna te gaan ontwerpen is het raadzaam om toch het advies van experts in te willigen. Deze weten precies hoe en wat als het gaat om de mogelijkheden binnen de beschikbare ruimte. 

Wanneer je op zolder een sauna wil laten bouwen en je een schuin dak hebt, laat je daar dan niet door afschrikken. Een professional zal absoluut alle do’s and don’t s met je doornemen zodat je de beste keuze kan maken.

Op zoek naar interessante en inspirerende artikelen? Bekijk lifeandyou eens!

Vergelijkbare artikelen