Wanneer je een lasser bent of een goede lasser kent is het een koud kunstje een metalen deur te maken. Maar ben je dat niet en ken je ook niemand dan is het toch wel een behoorlijke uitdaging om een stalen deur zelf te maken. Toch kan je hier alles lezen over hoe je een stalen deur kan maken.
Het stappenplan
Wanneer je zelf een stalen deur wil gaan maken is het belangrijk om een stappenplan te hebben. Het stappenplan zou er als volgt uit kunnen zien:
- Het inmeten van de stalen deur
- Het lassen van de stalen deur
- Het inmeten van het glas
- Aanbrengen van de poedercoating in de RAL kleur
- Het zetten van het glas
- Plaatsen van de stalen deur
Het inmeten van de stalen deur
Voordat je de deur kan gaan maken moeten eerst de maten van de deur bepaald worden. Het inmeten is een klus die heel nauwkeurig gedaan moet worden. Wanneer de deur te groot uitvalt past de deur niet. Het is niet zo dat je de deur dan snel even passend kan maken.
Wanneer de deur te klein is, dan hou je vaak ruimtes over die dan weer opgevuld moeten worden. Dit wordt dan vaak gedaan met kit. Wanneer dit aan de orde is komt dit afwerking niet ten goede natuurlijk.
Bij het inmeten is het ook erg belangrijk om te kijken of de vloer en het plafond wel recht zijn. Ook hier moet je rekening mee houden bij het maken van de stalen deur. Wanneer je hier niet op let kan het zijn dat de deur bij het openen en sluiten aanloopt op het plafond of over de vloer schraapt. Wat natuurlijk niet de bedoeling is.
Het lassen van de stalen deur
Wanneer je de juiste maten hebt doorgegeven aan de lasser zal deze de profielen van de stalen deur aan elkaar gaan lassen. Als je slim bent dan zorg je er van tevoren voor dat de lasser ook de maten inmeet, zodat je zeker weet dat dit goed gedaan is.
Aandachtspunten bij het lassen van de stalen deur is er voor zorgen dat het staal niet krom kan trekken en dat de deur tijdens het lassen niet kan draaien. Ook moeten de scherpe lasnaden nog geslepen worden om er voor te zorgen dat het een glad geheel wordt.
Het inmeten van het glas
Wanneer de basis van de deur klaar is door het laswerk van de lasser is het tijd om het glas dat je in de deur wil hebben in te meten. Na het inmeten van de vakken waar het glas moet komen te zitten in de deur kunnen de stukken glas op maar gesneden worden. Maak bij het op maat snijden van het glas gebruik van veiligheidsglas.
Aanbrengen van de poeder coating in de RAL kleur
Wanneer het laswerk gedaan is en de lasnaden weggeslepen zijn kan de stalen deur voorzien worden van een coating in de RAL kleur. Iedere RAL kleur is mogelijk. Het is verstandig van tevoren te kijken naar welke RAL kleur je graag zou willen. De meest gebruikte Ral kleuren zijn RAL 9001 en Ral9001 met fijne structuur. De laatst genoemde Ral geeft de deur een matte kleur en uitstraling.
Om de kleur egaal aan te brengen wordt er gebruik gemaakt van het poeder coaten. Hierdoor zal het geheel een egaal uiterlijk krijgen. Poedercoaters doen dit in een poedercoatcabine. Voor een extra stevige laag is het aan te raden om een tweede laag poedercoating aan te laten brengen.
Het zetten van het glas
Wanneer de deur uit de poedercoating cabine is gekomen en de kleur strak op de deur zit kan het glas in de deur gezet worden. Voordat je het glas gaat zetten zou je de deur al in de opening kunnen monteren, maar dat is maar net wat je zelf prettig vindt.
Het vastzetten van het glas kan je doen met behulp van kit of spijkers. De voorkeur gaat meestal uit naar kit. Dit draagt namelijk ook bij aan de gemiddelde energiekosten per maand. Door het aanbrengen van een kit laag kan er geen wind meer door de deur heen waardoor de warmte in de afgesloten ruimtes vastgehouden wordt.
Het plaatsen van de stalen deur
Het plaatsen van de stalen deur moet met beleid gebeuren. Zeker wanneer je een dubbele coating aan hebt laten brengen. Een kras is zo gemaakt. Het belangrijkste bij het plaatsen van de deur is dat hij recht staat. Wanneer je een scharnierdeur gebruikt is het aan te raden de kieren dicht te kitten.