Gemiddelde energiekosten per maand

door admin
1052 keer bekeken
Gemiddelde energiekosten per maand

Wanneer je je jaarlijkse nota krijgt kan het nogal eens voorkomen dat je schrikt van het bedrag wat je bij moet betalen. Wanneer dat zo is dan is het verstandig naar je verbruik te gaan kijken en te onderzoeken wat je zou kunnen doen om het energieverbruik terug te dringen. In deze blog lees je meer over het gemiddelde verbruik en hoe je dat verbruik terug kan dringen.

De energiekosten

Ieder huishouden heeft te maken met energie kosten. Energie kosten betaal je voor gas en elektriciteit. Maar ook het transport van deze energiebronnen vallen daar onder. Het bedrag dat je aan energiekosten moet betalen hangt van een aantal factoren af. Als we het hebben over die factoren dan hebben we het over je energieverbruik, het contract van je energieleverancier en de bijbehorende tarieven. 

Ieder jaar krijgt ieder huishouden een jaarafrekening, waarop je kan zien hoeveel je verbruikt hebt aan energie. Hieruit kan je ook aflezen of je meer of minder dan gemiddeld hebt gebruikt. Naar aanleiding van deze jaarafrekening wordt er een nieuw gemiddelde berekend . Dit gemiddelde zorgt er dan voor dat je een nieuwe maandtarief krijgt op basis van je huidige gemiddelde verbruik per maand.

Welke energiekosten zijn er?

Je energierekening wordt opgebouwd uit verschillende kosten. Dat zijn de leveringskosten, netwerkkosten, transportkosten en de energiebelastingen. 

Netwerk kosten

De netwerkkosten in je energierekening zijn de kosten voor het transport van je gas en je elektra naar je huis toe. Deze kosten worden betaald aan je netwerkbeheerder. Hier wordt een vast bedrag per jaar voor gevraagd. De hoogte van dit bedrag mag de beheerder zelf bepalen. Dat zorgt er voor dat je bij iedere leverancier hetzelfde bedrag aan netwerkkosten zal betalen. De energiekosten betaal je aan je energieleverancier, die de kosten weer afdraagt aan de netwerkbeheerder.

De leveringskosten

De leveringskosten betaal je aan de hand van de hoeveelheid energie en gas dat je verbruikt. Deze wordt betaald aan de energieleverancier. Je betaalt de stroom dan poer kWh en het gas betaal je per m3. Wanneer je je aansluit kan je zelf kiezen of je een vaste prijs wil betalen of dat je een wisselende prijs wil betalen. Daarnaast zit er een bedrag per maand of per jaar bij voor het leveren van energie. Dit bedrag staat symbool voor een soort voorrijtarief.

Energie belastingen

Over het gebruik van energie moet je ook belasting betalen. Dit tarief is 21% per BTW per kWh stroom dat je verbruikt. En ook 21% BTW per m3 gas dat je verbruikt. Een flink deel van je energiekosten bestaat uit belastingen. Hier heb je alleen invloed op door zuinig met de energie om te gaan zodat je gemiddeld energieverbruik per maand lager komt te liggen dan de schatting die gemaakt is. Hoe meer je verbruikt hoe meer belasting je betalen moet. 

Energie belastingen

Wat zijn de energiekosten per maand?

Je betaalt een maandelijks termijn bedrag de energiekosten aan je energie leverancier. Dat bedrag wordt bepaald door de energieleverancier. Dit wordt berekend op basis van het gemiddeld verbruik van je huishouden. Deze berekening wordt een keer per jaar gedaan. 

Aan het eind van ieder jaar krijg je een jaarafrekening. Aan de hand van die jaarafrekening zal je bij moeten betalen, of je ontvangt een bedrag terug. 

Wat zijn de gemiddelde energiekosten?

De gemiddelde kosten voor gas liggen op €0,75 per m3 gas en €0,22 per kWh stroom. Twee keer per jaar worden deze prijzen aangepast. 

Op je energiekosten besparen

Je kan op verschillende manieren op je energiekosten besparen. Om te beginnen is het handig om de tarieven van de aanbieders te vergelijken en je aan te sluiten bij de meest gunstige leverancier. Dat zorgt al voor een lagere energie rekening. 

Daarnaast is het natuurlijk slim om ook op de energiekosten te letten. Wanneer je dat doet zal je al snel merken dat geld besparen soms heel makkelijk kan zijn als het gaat om energie.

Wat kan je zelf doen om energiekosten te besparen?

Een van de grootste energieverbruikers in ons huis is de verwarming. Door de verwarming een graad lager te zetten dan normaal zorg je er al voor dat je tientallen euro’s bespaart op je jaarafrekening. 

Om te besparen in de energiekosten kan je het gemiddeld stroomverbruik  PC berekenen. Op die manier word je er bewust van wat zo een apparaat aan energie kosten maakt. En deze dan ook niet onnodig aan te laten staan als je er niet achter zit.

Verder kan je besparen door alle lampen te vervangen door spaarlampen. Dit is een investering, maar die betaald zichzelf zeker terug. Zorg er ook voor dat je geen stekkers in het stopcontact laat zitten van apparaten die je niet gebruikt. Denk dan aan het koffiezetapparaat, waterkoker en opladers. Met deze tips heb je al een aardige besparing te pakken.

Vergelijkbare artikelen