Wat is een boxspring?

door admin
364 keer bekeken
Wat is een boxspring?

Tegenwoordig zijn er boxsprings in vele soorten uitvoeringen. Maar wat is een boxspring precies en wat is precies het doel van een boxspring? Een boxspring is een onderstel voor een matras dat bestaat uit een houten frame met een vulling van pocketveren en/of metalen staven. In feite is een boxspring een soort matrasbodem. Het is belangrijk dat de boxspring minstens even groot is als het matras dat erop komt te liggen.

Vroeger werd de boxspring nog gemaakt met metalen veren erin. Ondanks dat er nog bedrijven zijn die de onderstellen produceren op deze ouderwetse manier, maken de meeste fabrikanten de boxsprings nu met een houten constructie en zonder de ouderwetse veren en worden er nu meer schok dempende veren gebruikt.

Wat is het doel van een boxspring?

Het matras waar men op ligt biedt ondersteuning aan het menselijk lichaam. De boxspring onder het matras geeft het matras eronder genoeg ondersteuning. Het biedt een stabiel oppervlak voor uw matras om op te rusten en absorbeert schokken, waardoor slijtage aan het matras wordt verminderd. Het matras blijft hierdoor lang zijn comfort behouden. Er zijn zelfs vele merken van matrassen die alleen garantie bieden als het matras op een boxspring ligt.

Daarnaast zijn er boxsprings op alle soorten hoogtes om zo het in- en uit bed stappen makkelijker te maken. Er bestaan ook complete boxspring sets waarbij er een hoofd- en/of voeteneinde aan een houten of metalen frame gekoppeld is. Voor de mensen die geen voeten- of hoofdeinde willen hebben kan er uiteraard ook alleen een los matras op de een losse boxspring gelegd worden

Boxspring vs bedbodem

Deze twee onderstellen worden vaak met elkaar vergeleken. Beide dienen als onderstel voor een matras en ze kunnen in uiterlijk ook erg op elkaar lijken. Het kan zijn dat je in eerste instantie niet meteen het verschil ziet. Toch zijn er grote verschillen tussen deze matrashouders. Zo heeft bijvoorbeeld een Auping boxspring meestal schok dempende vering voor extra ondersteuning en schokabsorptie. Ze werken heel goed met matrassen met binnenveringen, want daar zijn ze voor ontworpen.

Een bedbodem daarentegen heeft een stevig gestoffeerd frame en gebruikt houten latten of massief houten platen als matrashouder.

Voordelen van een boxspring

De boxsprings werden pas echt populair toen de ouderwetse binnenveringsmatrassen steeds meer verkocht werden. Deze populariteit heeft de boxspring te danken aan onderstaande voordelen;

– De bodem bevorderd de luchtstroom en verbetert het ademend vermogen.

– De vering dient als schokdempers

– Is perfect voor binnenveringsmatrassen, maar werkt ook goed met andere soorten matrassen en bedmaten.

Vergelijkbare artikelen