Elektrische openhaard kopen, dit zijn de voordelen

door admin
501 keer bekeken
Elektrische openhaard kopen, dit zijn de voordelen

Een open haard in huis zorgt hoe dan ook voor meer sfeer in bijvoorbeeld de woonkamer en het is dan ook logisch dat veel mensen veel geld investeren in het neerzetten van een mooie openhaard. In je zoektocht naar een haard heb je veel opties waaruit je een keuze kunt maken en iedere keuze heeft zo zijn voor- en nadelen. In onze blog vertellen we meer over de elektrische openhaard en wat de voordelen zijn als je een elektrische openhaard wilt kopen.

Verschillende soorten haarden

Voordat we alle voordelen van de elektrische openhaard opsommen is het goed om uit te leggen welke keuzes je kunt maken. Wanneer je op zoek gaat naar een geschikte haard voor in jouw woning kun je kiezen uit de houtkachel, de gashaard en de elektrische openhaard. De houtkachel is een populaire keuze en deze kachel kan dus het knisperende vuur en de warmte verzorgen door houtblokken te verbranden. Bij een gashaard werkt dat net even iets anders, want deze kachels werken op gas. Je moet deze ook aansluiten op een gasleiding. Je geniet wel van realistisch vuur en de warmte. Bij een elektrische haard is er in de regel geen spraak van warmte, maar je kunt er wel meer sfeer mee creëren.

Hoe werkt een elektrische openhaard?

In tegenstelling tot de houtkachel en de gashaard heb je voor een elektrische openhaard geen brandstof nodig. In de vorm van houtblokken of gas. Je hebt wel elektriciteit nodig. De door elektriciteit aangedreven haard creëert een zo realistisch mogen vlammenspel met  behulp van Led verlichting. Het enige dat je nodig hebt is een plek om de haard neer te zetten en een stopcontact waar je ‘m op moet aansluiten. Je hebt ook geen rookkanaal nodig, omdat er geen rook hoeft worden afgevoerd. Wat natuurlijk bij een gashaard of een houtkachel wel het geval is.

Elektrische openhaard kopen, dit zijn de voordelen

De voordelen van een elektrische openhaard op een rijtje

Een elektrische openhaard heeft veel voordelen ten opzichte van de houtkachel en de gashaard en het grootste voordeel is in onze ogen de veiligheid. Omdat een elektrische openhaard geen warmte kan afgeven, wordt de haard ook nooit warm of heet. Een prettig idee! Zeker wanneer je kleine verkenners hebt rondlopen of rondkruipen die graag van alles en nog wat in de woonkamer aanraken. Er zijn overigens wel elektrische haarden die warmte kunnen produceren en dat doen ze met behulp van een ingebouwde verwarming. Deze zit echter netjes en veilig aan de achterkant van de haard ingebouwd.

Een ander groot voordeel van de elektrische openhaard is dat je geen brandstof nodig hebt. Je hoeft geen houtblokken te kopen of gas af te nemen. Je bent wel wat kosten kwijt aan elektriciteit, maar door de ingebouwde Led verlichting verbruikt een elektrische haard relatief weinig stroom. Dus je hoeft niet bang te zijn dat je een torenhoge energierekening krijgt. Bij een elektrische openhaard met een ingebouwde verwarming ligt het verbruik logischerwijs wat hoger en je betaalt dan ook iets meer voor het energieverbruik.

Door de moderne techniek is het mogelijk om met behulp van Led verlichting en andere technieken een realistisch vuur te creëren. Zo realistisch als de echte vlammen wordt het natuurlijk nooit en je mist een beetje beleving, omdat het gesimuleerde vuur natuurlijk niet knettert. Maar dat het verschil tussen het vuur van gashaarden, houtkachels en elektrische openhaarden steeds kleiner wordt moge duidelijk zijn. En dat is toch een voordeel!

Duurzaam sfeer creëren. Dat is toch een voordeel waar we bij willen stilstaan, want zoals gezegd werkt een elektrische haard op stroom en je hebt dus geen uitstoot van gassen. Dus een elektrische kachel is simpelweg een stuk milieuvriendelijker. Helemaal als je zelf groene energie opwekt door middel van zonnepanelen of een energiecontract voor groene stroom hebt.

Nog een mooi en toch ook een vrij belangrijk voordeel is dat een elektrische kachel weinig onderhoud nodig heeft. Zeker als we dat vergelijken met het onderhoud van een gaskachel of een houtkachel. Ten eerste hoef je een elektrische haard niet op een rookkanaal aan te sluiten en is het vegen van de schoorsteen iets dat tot de verleden tijd behoort en je hebt ook geen last meer van roetaanslag. Een elektrische haard is overigens prima en eenvoudig schoon te maken met een stof duster of een natte doek met een beetje sop. 

Het laatste voordeel heeft te maken met de gebruiksvriendelijkheid. Een elektrische openhaard is een stuk gebruiksvriendelijker dan een hout- of gaskachel. Je zet ‘m aan en binnen enkele seconde heb je een mooi zicht op het gesimuleerde vuur. Je hoeft ‘m ook niet aan te steken. Daarnaast is het installeren een fluitje van een cent, want het enige dat je hoeft te doen is de kachel neer te zetten en de stekker in het stopcontact te steken.

Vergelijkbare artikelen