Hoe steek je de openhaard op de juiste manier aan?

door admin
456 keer bekeken
Hoe steek je de openhaard op de juiste manier aan?

Wanneer je een open haard in huis hebt, hoeft je niet te vertrouwen op elektriciteit om je warm te houden in de winter. Wanneer je de openhaard gebruikt om je huis te verwarmen, bespaar je niet alleen geld met haardhout aansteken, maar biedt het ook een ontspannen en romantische sfeer binnenshuis. Weten hoe je het vuur in de open haard moet aansteken, is niet erg moeilijk, maar het moet wel veilig gebeuren. Daarom vind je in dit artikel enkele essentiële tips voor het aansteken van de open haard thuis. Je kan de openhaard aansteken met haardhout, aanmaakblokjes, brandhout en je hebt natuurlijk open haard keukengerei nodig.

Stappenplan

Stap 1

Het eerste waar je aan moet denken wanneer je de open haard wil aansteken, is ervoor te zorgen dat er geen gevaarlijke voorwerpen in de buurt zijn. Verwijder alle brandbare voorwerpen of producten die een risico kunnen vormen, zoals batterijen, gasaanstekers of spuitbussen.

Stap 2

Om een goed vuur te maken dat lang meegaat, heb je grote stukken hout nodig, maar om de vlam te ontsteken is het raadzaam om dunne takjes, droge bladeren, dennenappels of materialen zoals oud krantenpapier te gebruiken, maar ook aanmaakblokjes zijn een optie.

Stap 3

Wanneer je het aanmaakhout hebt klaargemaakt met de materialen die hierboven worden genoemd, neem dan een lucifer of aansteker en steek het vuur aan. 

Stap 4

Je moet tussen het hout open ruimtes laten, zodat het vuur kan ademen met de nodige zuurstof om te blijven branden.

Stap 5

Gebruik het gereedschap om lucht aan het vuur te geven zodat de vlammen worden aangewakkerd, om het vuur energie te geven, let op doof de vlam niet. 

Stap 6

Zodra de vlam is aangestoken, kan je grotere stukken hout toevoegen en het aanmaakhout indien nodig opnieuw bijvullen. Voeg niet te veel toe, omdat je het risico loopt het vuur te verstikken, waardoor het vuur te heet wordt.

Zorg voor nog meer romantiek in huis

Een open haard in huis bespaard niet alleen op de maandelijkse energiekosten, maar straalt ook romantiek uit. Juist wanneer je een open haard hebt is het mooi om de rest van het interieur ook aan te laten sluiten bij de romantiek van de open haard. Denk hierbij aan natuurelementen. Let op dat wat brandbaar is niet in de buurt van de open haard komt, denk aan houten elementen of aan bamboe jaloezieën.

Vergelijkbare artikelen