Hoe kies je de juiste houtkachel voor bij jouw thuis?

door admin
311 keer bekeken
Hoe kies je de juiste houtkachel voor bij jouw thuis?

Heb je ooit in een kamer gezeten die werd verwarmd door een houtkachel en voelde je je verstikt? Dat kwam omdat de kachel te groot was voor de kamer waarin hij zich bevond. Het is daarom belangrijk bij een houtkachel kopen dat je goed oplet naar de grootte van de kachel zelf, maar ook de grootte van de ruimte waar die komt te staan.

Er zijn drie soorten houtkachels, zodat er voor iedere woning een geschikte soort houtkachel te vinden is. De soorten houtkachels zijn:

  • Lage verwarmingscapaciteit
  • Medium verwarmingscapaciteit
  • Grote verwarmingscapaciteit

Stappenplan controlelijst

Als je wil bepalen welke grootte het beste is voor je eigen ruimte, doorloop dan de volgende stappen van de controlelijst.

1. Hoeveel vierkante meter is de ruimte

Als je slechts één grote kamer hoeft te verwarmen, of een vakantiehuis dat je een paar keer per jaar bezoekt, is een kleine kachel voldoende. Als je van plan bent om een hele vloer of een huis met 1-2 slaapkamers te verwarmen, kies dan voor een middelgrote kachel. Voor een groot huis (of een huis van gemiddelde grootte in een koud klimaat), overweeg dan een grote kachel.

2. Waar komt de kachel te staan?

In welke ruimte en welk deel van de kamer komt jouw kachel te staan? Indien mogelijk wil je dan dat de lucht naar andere delen van het huis circuleert, zodat de kamer waarin de kachel zich bevindt niet oververhit raakt? Een vrijstaande kachel in de achterste hoek van uw familiekamer zorgt mogelijk niet voor een gemakkelijke luchtstroom naar andere kamers. 

3. Waar ga je de kachel voor gebruiken?

Is je houtkachel vooral voor de sfeer of als nood warmtebron tijdens een stroomstoring, kies dan voor een kleinere kachel. Als een houtkachel de primaire (of enige) warmtebron van je huis zal zijn, overweeg dan om te investeren in meerdere kachels, zodat elk deel van je huis goed verwarmt blijft.

Kijk goed naar het kostenplaatje

In de wintermaanden zijn wij vaak aanzienlijk duurder uit qua energie dan in de zomermaanden, dit komt niet alleen door het gebruik van verwarmingen en eventuele kachels, maar ook omdat de wintermaanden vaak donker buiten is. In de zomer blijft het lang licht waardoor de verlichting minder gebruikt wordt. Terwijl in de wintermaanden wordt het vroeg donker en om nog iets in huis te kunnen zien zal je toch de lichten aan moeten zetten en zo zal ook de gemiddelde energierekening hoger uitvallen dan in de zomermaanden. Let daarom ook goed op als je een houtkachel aanschaft en voor welke reden je het aanschaft. 

Vergelijkbare artikelen