Wat is het verschil tussen potgrond en tuinaarde?

door admin
316 keer bekeken
Wat is het verschil tussen potgrond en tuinaarde?

Wanneer je met planten werkt, of het nu gaat om het om potten van een paar kamerplanten of het planten van verse groenten, ben je misschien in de veronderstelling dat gewoon al het vuil het zal doen. We kunnen zien waarom je dat zou denken, maar helaas is dat niet het geval! Als het gaat om potgrond versus tuinaarde, zijn er eigenlijk enkele zeer belangrijke verschillen. Lees verder om meer te weten te komen over de cruciale verschillen tussen potgrond en tuinaarde, zodat je precies weet wat je koopt bij Tuinshop.

Potgrond

Waaruit bestaat potgrond precies? De term potgrond is misleidend omdat het eigenlijk helemaal geen aarde bevat. De exacte inhoud zal verschillen, afhankelijk van de soorten planten waarmee je werkt. De meeste potgronden bevatten een medium kalksteen en een meststof met langzame afgifte. Iedere plant heeft ander soort behoeftes en ook ander soort potgrond nodig. Cactussen en vetplanten hebben bijvoorbeeld een grondmengsel nodig dat goed doorlatend is en geen vocht vasthoudt. Om deze redenen zullen cactussen en vetplanten mengsels hoogstwaarschijnlijk zand, perliet en puimsteen bevatten, omdat al deze materialen sneller uitdrogen en sneller draineren. De meest voorkomende soorten binnen potgronden zijn de volgende:

  • All-purpose potgrond
  • Afrikaanse viooltjes en tropische planten
  • Cactussen, vetplanten, citrus en palm
  • Orchideeën mix

Zorg er altijd voor dat je de ingrediëntenlijsten leest om te weten dat je de juiste grondsoort gebruikt voor de planten waarmee je werkt! Potgrond is natuurlijk niet alleen voor kamerplanten. Bekijk daarom de potgrond van Tuinshop.nl en kies dan de meest geschikte. 

Tuingrond

Het doel van tuinaarde versus het doel van potgrond is iets anders. Na verloop van tijd verliest het vuil in je tuin zijn voedingsstoffen en organische materialen omdat de planten die je hebt toegevoegd zich eraan voeden. Tuinaarde zorgt ervoor dat de voedingsstoffen worden aangevuld, organische materialen worden vervangen en goede bacteriën worden geïntroduceerd die je tuin vers voorbereid achterlaten. De inhoud van tuinaarde is veel minder specifiek dan potgrond en bevat grofweg drie hoofdingrediënten. Meestal zijn dit een mengsel van inheemse grond, mest en dikke organische materialen zoals schors.

Tuinaarde is ook veel zwaarder dan potgrond, wat geweldig is voor het vasthouden van vocht, maar kan leiden tot problemen zoals wortelrot als het wordt gebruikt met de verkeerde soorten planten. Tuinaarde bevat ook bacteriën en microben. Hoewel deze gunstig zijn voor de bodem buitenshuis, is het veel minder hygiënisch om bacteriën in uw huis te introduceren. Let ook goed op het licht die de kamerplanten nodig hebben en speel met de gordijnen daarvoor. 

Vergelijkbare artikelen