Tips om je huis babyproof te maken

door admin
425 keer bekeken
Tips om je huis babyproof te maken

Opeens blijken alle clichés waar te zijn. Gisteren lag je kleintje nog hulpeloos bij je in je armen en vandaag is hij ineens voor het eerst gaan rollen. Dit is direct het moment om je huis babyproof te maken. Zodra je kindje eenmaal het rollen goed doorheeft, zal hij namelijk heel snel op onderzoek gaan. Voordat je het weet kruipt hij, trekt hij zich op of klimt en loopt hij zelfs volop. Dan is echt niets meer veilig. Laat je niet verrassen door je kleintje en begin op tijd met het beveiligen van je woning. Op die manier voorkom je vervelende ongelukken en kan je je kind met een gerust hart op onderzoek uit laten gaan. Benieuwd hoe je dit precies aanpakt? Met behulp van de volgende tips lukt het zeker!

Beveilig kastjes

Nu je kind eindelijk op onderzoek kan gaan, zal hij hier ook zeker gebruik van maken. Dat betekent dat geen kastje meer veilig is en die handen alles pakken wat ze pakken kunnen. Zorg er in elk geval voor dat gevaarlijke dingen van ooghoogte weg zijn en beveilig kastjes waar bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen in zitten. Houd er ook rekening mee dat sommige kastjes heel snel en zwaar kunnen sluiten. Als je kind zijn hand in een kastje steekt, wil je niet dat deze heel hard dichtslaat met de vingers er nog tussen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit proces te vertragen. Bijvoorbeeld met behulp van gasveren. Zo is er genoeg tijd om het handje van je kind er veilig uit te halen.

De trap

De trap is misschien wel de meest angstaanjagende plek met jonge kinderen. Het zal niet de eerste keer zijn dat een kind van boven naar beneden valt. Gelukkig loopt het meestal met een sisser af, maar het kan ook heel verkeerd gaan. Daarom is het belangrijk dat je de trap afschermt zodra je kind een beetje gaat tijgeren of kruipen. Ook de trap zullen ze dan heel snel gaan ontdekken.

Is de trap in de hal en is de deur hier naartoe niet gemakkelijk te openen? Kies er dan nog altijd voor om de trap ook met een hapje af te schermen. Misschien kan je kind niet zelf de deur openen, maar het kan altijd gebeuren dat deze toch per ongeluk open is blijven staan. Je wil niet meemaken dat je baby dan – zonder jouw weten – alsnog de trap op kan klimmen.

Scherpe hoeken

Als je kind voor het eerst gaat zitten en misschien zelfs al zichzelf probeert op te trekken of de eerste voorzichtige passen langs de tafel doet, zal dit in eerste instantie nog niet zo stabiel zijn. Ze leren door vallen en op te staan. Wat je echter wel moet proberen te voorkomen is dat ze hierbij een scherpe hoek raken. Dek scherpe hoekjes daarom af met speciale hoekbeschermers.

Wil je er zeker van zijn dat alle gevaarlijke plekken in huis beveiligd zijn? Kruip dan zelf eens door het huis en kijk welke dingen er op ooghoogte te zien en te vinden zijn. Zo zie je exact wat jouw kind ook zal zien. Is alles genoeg afgeschermd?

Vergelijkbare artikelen