Vijf tips om te besparen op je gas- en elektriciteitsrekening

door admin
545 keer bekeken
Vijf tips om te besparen op je gas- en elektriciteitsrekening

De temperatuur in een ruimte is belangrijk voor het woongenot. Te warm is niet prettig, te koud ook niet. De stijgende prijzen voor gas en elektriciteit brengen temperatuur nog eens extra onder de aandacht. Want hoe maak je het zo behaaglijk mogelijk zonder de kachel een graadje hoger te zetten in de winter of de airco aan te doen in de zomer? Vijf eenvoudige tips die je helpen je gas- en elektriciteitsrekening beheersbaar te houden.

Neem zonnepanelen

Stroom die je zelf opwekt hoef je niet in te kopen bij een leverancier. Zonnepanelen zijn tegenwoordig vaak eenvoudig en snel geplaatst. Heeft je woning geen dak of kunnen de panelen niet op het dak, bijvoorbeeld omdat je in een Rijksmonument woont? Zonnepanelen kunnen ook prima in de tuin geplaatst worden. Een rij goed geplaatste panelen in de tuin levert net zo veel op als zonnepanelen op het dak. Daarbij moet opgemerkt worden dat het woord ‘zonnepaneel’ een beetje misleidend is. Niet alleen bij zon leveren ze stroom, ook daglicht wekt elektriciteit op (maar wel wat minder dan zon).

Kies voor isolerende raambekleding

Via glas ontsnapt vaak warmte als je de kachel lekker aan hebt, en komt hitte op zomerse dagen juist naar binnen. Isolerende raambekleding houdt in de zomer de hitte buiten en in de winter de warmte binnen. Daarbij kun je denken aan isolerende vouwgordijnen op maat, plisségordijnen of gewone overgordijnen.

Pas je kleding aan

De meeste mensen doen wat kleding uit als het warmer wordt of kiezen voor een luchtige, lichte stof. Waarom dan niet wat extra kleding aantrekken als het kouder wordt? Een lekkere dikke trui bijvoorbeeld, kniekousen of warme sokken. Pantoffels doen het ook prima op koude dagen, en een (modieus) sjaaltje kun je ook goed in huis dragen om je hals lekker warm te houden.

Vloerkleden en plaids

Een vloerkleed is warm aan je voeten. Plaids over de (lederen) bank en stoelen houden je lekker warm, en geven de mogelijkheid er onder te kruipen als je ’s avonds op de bank een boek leest of een film kijkt. Plaids zijn ook fijn om over je benen te leggen als je aan het werk bent. Bovendien kun je met plaids en kleden kleuraccenten aanbrengen voor een (kleine) make-over van een ruimte. In de zomer haal je alles eenvoudig weg om het op te ruimen voor het volgende koude seizoen.

Ga over op LED- en spaarlampen

Is een lamp toe aan vervanging? Kies dan voor spaarlampen of LED lampen. Deze verbruiken aanzienlijk minder elektriciteit dan ‘gewone’ peertjes en hebben vaak een langere levensduur. En misschien een open deur, maar doe lampen uit als je niet in een ruimte bent. Want ook al zijn spaar- en LED lampen zuiniger in gebruik, ze verbruiken natuurlijk wel een beetje stroom.

Vijf tips om te besparen op je gas- en elektriciteitsrekening

Vergelijkbare artikelen