Smalle border langs de schutting

door admin
1473 keer bekeken
Smalle border langs de schutting

Wanneer je een niet al te grote tuin hebt en je wil toch een smalle border in je tuin hebben dan zijn er een aantal dingen waar je dan rekening mee zou moeten houden. Je zou deze borders bijvoorbeeld naast een terras, pad of schutting kunnen plaatsen. In een kleine tuin heb je natuurlijk niet alle mogelijkheid om een border aan te leggen, maar als je een goed plan maakt dan zou het wel te doen moeten zijn. Vooral als je deze smalle border voor een muur of schutting aan zou willen leggen. In deze blog lees je meer over het aanleggen en indelen van een smalle border. 

Mogelijkheden met een smalle border

Hoewel de mogelijkheden met een smalle border beperkt zijn is het prima te doen er iets van te maken. Wanneer je er goed over nadenkt en je van tevoren een goed plan maakt voor de inrichting van de smalle border zal je merken dat het toch wel goed te doen zal zijn. Helemaal als je een mooi plan ook hebt voor de beplanting. Dat kan er voor zorgen dat het er mooi en lekker levendig uit zal zien in je tuin.

Wat zou het formaat van een smalle border moeten zijn? 

Een smalle border zou een hoogte (diepte) tussen de 30 en de 50 centimeter moeten hebben. De breedte zou niet smaller mogen zijn dan 30 centimeter. Als het smaller is dan is het bijna niet mogelijk om er mooie leuke planten in te zetten. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je kan genieten van je smalle border als je lekker op je loungeset in het zonnetje zit. 

Een border smaller dan 30 centimeter is wel mogelijk, maar dan zou je er alleen een bodembedekker in kunnen planten of een stevige klimop die langs e muur van je schuur of garage omhoog zou kunnen klimmen. Meer mogelijkheden heb je er dan niet echt mee. Dat zou wel jammer zijn als je een leuke fleurige border in gedachten had.

Haagstruiken in een border, kan dat?

Het is heel goed mogelijk om wintergroene haagstruiken in een smalle border te plaatsen. Dit zou je bijvoorbeeld langs je looppad kunnen doen. Als je voor een haag kiest is het verstandig te kiezen voor een haag met een klein blad soort. Als je naar het tuincentrum gaat zou je kunnen vragen om de buxus vervangers. Dan weten ze precies wat je bedoelt. 

Haagstruiken in een border, kan dat?

Waar moet je allemaal op letten bij het aanleggen van een smalle border?

Wanneer je een smalle border aan gaat leggen moet je er voor zorgen dat je niet te veel verschillende planten uitkiest om in je border te plaatsen. Wanneer je te veel verschillende planten in je border zet ziet het er al snel rommelig en ongeorganiseerd uit.

Daarnaast is het ook verstandig niet te veel verschillende kleuren te gebruiken. Om een eenheid te creëren zou je de kleuren die je in je border gaat plaatsen in andere delen van je tuin ook terug kunnen laten komen. 

Als je de kleuren hebt gekozen wissel dan af met de kleuren zodat je een fleurig geheel krijgt. Ook de verschillende bladeren en de grootte van de planten zorgen voor een bepaalde diepte in je smalle border. Combineren is goed, maar zorg er wel voor dat het geheel niet te druk zal worden.

Zet de planten niet allemaal strak op een rij, maar zorg er voor dat ze her en der wat verspringen Zo krijg je een vrolijk en speels geheel, in plaats van een strakke rij met plantjes wat al snel saai zal zijn om naar te kijken.

Zorg er voor dat je je hebt verdiept in het soort planten dat je in de border hebt geplaatst. Bijvoorbeeld hoe groot ze worden en hoe snel ze zullen groeien. Of ze veel water en licht nodig hebben. Dit zijn allemaal noodzakelijke dingen die je moet weten voordat je weet welke plant je waar zou kunnen plaatsen. 

Blijven de planten in je border altijd staan?

Het is helemaal afhankelijk van de keuze van je planten of ze steeds weer op zullen komen. Kies je voor eenjarige planten dan kan je ieder jaar weer opnieuw je hele border aan gaan leggen. Het is dan ook verstandig meerjarige planten die winterhard zijn in je border te zetten. 

Vergelijkbare artikelen