Wanneer je een haag wil plaatsen, maar je wil er nog wel overheen kunnen kijken, dan is het verstandig om Haagstruiken te gebruiken. Heel veel struiken kan je als haag gebruiken. Op deze pagina kan je meer lezen over soorten haagstruiken die je kan gebruiken, de eigenschappen er van zodat je de struik kan kiezen die het best bij je wensen past.
Wanneer is een haagplant een struik?
Er is geen geschreven regel of wet die bepaalt wanneer een haag ook een struik of een boom zou zijn. Meestal hebben de planten waarvan je de stam niet kan zien de naam struik gekregen in de volksmond. Je kan de stam niet zien doordat de balderen helemaal tot op de grond komen. Wanneer je de stam wel kan zien wordt het een boom genoemd. Dit wetende kan je zeggen dat de meeste hagen struiken mogen worden genoemd.
Struiken als haag gebruiken
Er zijn maar een paar struiken die vaak gebruikt worden om een haag mee te vormen. De meest bekende soorten zijn de buxus, taxus, coniferen, haagbeuk en de beukenhaag. De meeste struiken die gebruikt worden als haag zijn ook winterhard en wintergroen. Dat wil zeggen dat je in de winter ook nog gewoon kan genieten van een groene haag.
Je hebt ook bladverliezende hagen. Deze wordt vaak gekozen door mensen die niet het hele jaar door naar hetzelfde uitzicht willen kijken als ze naar buiten kijken. In de winter verliest deze dan ook zijn blad en zal je er doorheen kunnen kijken. Het is een kwestie van persoonlijke smaak om te bepalen voor welke soort haag je dan kiest.
De Buxus
Een Buxus is erg geschikt om een haag mee te vormen. Je kan er een mooie strakke haag mee maken, maar je kan het ook in elke andere gewenste vorm snoeien. Dit kan doordat de Buxus langzaam groeit. Hij blijft dan ook lang in de gesnoeide vorm en hoeft niet vaak bij gesnoeid te worden. De haag van een Buxus kan maximaal 3 meter hoog worden, maar is ook erg geschikt om als lage haag te gebruiken.
De Buxus heeft behoefte aan een humus rijke grond. Wanneer je een buxus gaat planten is het ook noodzakelijk potgrond voor Buxus te gebruiken om er voor te zorgen dat de wortelen van de Buxus zich goed kunnen ontwikkelen.
De Taxus
De Taxus is het meest geschikt voor het laten groeien van een dichte haag. Met de Taxus als haag ben je verzekerd van privacy in je tuin. De Taxus haag kan je in alle hoogtes laten groeien die je maar wil. Je zou ze bijvoorbeeld ook kunnen gebruiken om de lelijke kale stenen muren van je garage aan huis een mooiere uitstraling te geven door ze er voor te planten. Je kan ze dan zo hoog laten groeien als dat de muren hoog zijn.
De taxus kan erg oud worden en is in iedere gewenste vorm te snoeien. De Taxus kan wel 15-20 meter hoog worden, maar de taxus groeit traag dus het zal wel even duren voordat het die hoogte bereikt zal hebben. De taxus kan op iedere grindsoort geplant worden, maar de grond moet wel voorzien zijn van voldoende voeding. Dit kan je bijhouden door twee keer per jaar taxus mest toe te voegen rondom de stammen van de haag.
Coniferen haag
Coniferen zijn heel erg geschikt om een haag mee te maken. Coniferen zijn makkelijk te snoeien en het meest geschikt wanneer je een rechte strakke haag wil hebben. Bij het plaatsen van een coniferen haag moet je er wel rekening mee houden dat de haag wel een halve meter tot een meter breed kan worden. Wanneer je de gewenste hoogte bereikt heb snoei je de toppen er uit, waardoor de conifeer alleen nog maar in de breedte zal groeien. Coniferen kunnen in iedere grondsoort, maar staan het liefst in een klei achtige of leem achtige grond geplant worden.
Haagbeuk
De haagbeuk is een hele andere soort haag dan de voorgaande hagen. Deze haag is een meer robuuste haag. Een haagbeuk kan ook heel goed tegen een zeer natte ondergrond. Op een nattere bodem blijft hij sterker en groeit hij het best. Een haagbeuk kan tot 3 meter hoog worden. De bladeren van de Haagbeuk verkleuren in de herfst naar grijsachtig-bruin. In de winter vallen de balderen er van af. Deze haag is dan ook niet wintergroen. Deze soort haag kan in iedere grondsoort geplant worden.
Beukenhaag
De beukenhaag is dan weer een haag soort die in de winter wel zijn kleurt, maar niet zijn blad verliest. Je hebt daarmee het hele jaar door een dichte haag. De beukenhaag kan wel tot 4 meter hoog groeien. Maar meestal zie je de beukenhaag in lage of middel hoge hagen terug komen. Doordat ze op tijd worden gesnoeid krijgt de haag niet de gelegenheid een dikke stam te ontwikkelen. De haagbeuk kan op iedere grondsoort goed groeien, dat is dus niet iets waar je rekening mee hoeft te houden.