Wat kan een elektricien voor je betekenen?

door admin
213 keer bekeken
Wat kan een elektricien voor je betekenen?

Iedereen weet dat een elektricien een specialist in elektro is, maar wat betekent dat precies? Elektriciens hebben een zeer gevarieerd takenpakket bestaande uit het leggen van nieuwe elektra, vervangen van meterkasten, het onderhouden van oude elektrische installaties en meer. Hieronder lees je meer over de verschillende taken van een elektricien.

Het aanleggen van elektra

Misschien wel de meest bekende taak van de elektricien: het aanleggen van elektra. Nieuwe elektriciteit aanleggen is een lastige klus die zorgvuldig moet gebeuren. Een elektricien weet precies hoe dit moet en houdt zich aan het volgende stappenplan:

  • Een ontwerp of legplan maken voor de elektriciteit
  • De stroomgroepen uitschakelen
  • Een centraaldoos vervangen of plaatsen
  • De daadwerkelijke elektriciteit aanleggen
  • Afrekenen van de leidingen, stopcontacten en schakelaars
  • Boren en frezen
  • De leidingen plaatsen
  • De draden door de buizen voeren
  • Alle draden vastmaken aan de centraaldoos en muurdoos
  • Het geheel afwerken

Een lastige klus dus die zorgvuldig uitgevoerd moet worden volgens Elektricien Gids Gelukkig hebben elektriciens genoeg ervaring om dit vlekkeloos te laten verlopen.

Vervangen van meterkast en aanleggen van groepenkast

Uiteraard kan je een elektricien ook inschakelen voor losse taken, bijvoorbeeld door het vervangen van de meterkast. De meterkast moet worden vervangen wanneer een oudere woning wordt gemoderniseerd of de oude meterkast simpelweg zijn werk niet meer goed uitvoert.

Een andere reden door het vervangen van de meterkast is omdat je het aantal groepen in de groepenkast wil uitbreiden of nieuwe stopcontacten wil plaatsen. Dit is bijvoorbeeld nodig wanneer je nieuwe en moderne keuken- of badkamerapparatuur laat installeren. Ook hier kan de elektricien je bij helpen.

Stroomstoringen verhelpen

Veel stroomstoringen in de woning kun je zelf verhelpen. Dit gebeurt veel wanneer de groepen teveel worden belast. In dat geval kan er een schakelaar naar beneden gaan of een stop doorbranden. Deze problemen zijn vaak op een simpele manier zelf te verhelpen.

Wanneer het gaat om een stroomstoring op grotere schaal, bijvoorbeeld wanneer de elektriciteit in het huis te verouderd is of door een hele wijk de stroom weg is, zul je een elektricien moeten inschakelen. De specialist weet namelijk precies hoe een storing kan worden verholpen.

Oude elektrische installaties onderhouden

Woon je in een ouder huis maar wil je de elektriciteit nog niet vernieuwen? Geen probleem, maar niet als de elektriciteit wordt afgekeurd. Als er geen afkeuring is geweest kan je dan gewoon nog gebruik maken van de huidige elektrische installatie van het huis.

Het is wel belangrijk dat alles naar behoren blijft werken. Hiervoor schakel je dan ook een elektricien in: die zorgt er namelijk voor dat zelfs oude installaties goed blijven werken. Het is in dat geval wel belangrijk dat je om het jaar een elektricien inhuurt om de boel te inspecteren.

De taken van een elektricien

Zoals je hebt kunnen lezen kan een elektricien veel voor je betekenen. Voor alle zaken over elektriciteit schakel je dus een specialist in. Moet er nieuwe elektriciteit worden aangelegd, een oud systeem worden onderhouden of een storing worden verholpen? Vind een elektricien en het zal zo snel mogelijk worden opgepakt.

Wil je meer leren over elektriciens en hun werkzaamheden? Klik hier en ontdek meer.

Vergelijkbare artikelen