Dakonderhoud, dakreparatie of dakrenovatie?

door admin
160 keer bekeken
Dakonderhoud, dakreparatie of dakrenovatie?

Dakwerken zijn niet het eerste of meeste waar je over nadenkt, toch is het goed om te weten wanneer het tijd is voor werk op of aan het dak. De verschillende dakwerken worden normaal gezien in drie categorieën verdeeld: dakonderhoud, dakreparatie of dakrenovatie. Maar wanneer kies je voor wat?

Wanneer kies je voor dakonderhoud?

Dakonderhoud is vaak de eerste optie. Bij kleine beschadigingen, slijtage of andere milde problemen kies je voor een dakonderhoud. Denk bijvoorbeeld aan scheuren in de dakbedekking of een vervuild dak. 

Een dak verliest na verloop van tijd zijn kwaliteit. Elke vorm van dakbedekking heeft een eigen levensduur. Slijtage ontstaat vanzelf, bijvoorbeeld door verschillende weersomstandigheden of omdat de leeftijd van de dakbedekking al zijn maximum heeft bereikt. Keramische dakpannen kunnen wel honderd jaar mee, dus onderhoud is hier minder nodig. Bij bitumen dakbedekking ligt de gemiddelde levensduur tussen de twintig en dertig jaar: hier moet je dus vaker onderhoud laten plegen.

Dakonderhoud is enorm belangrijk omdat de kwaliteit van het dak hoog moet blijven. Gebeurd dit niet heb je grote kans op lekkages of andere vochtproblemen. Volgens het platform Dakdekkersgids.nl kost een dakonderhoud gemiddeld € 15,- tot € 20,- per vierkante meter.

Wanneer is een dakreparatie nodig?

Dakreparatie is nodig wanneer een onderhoud niet meer voldoende verschil kan brengen. Je merkt dit zelf in huis door een klamme of vochtige leefomgeving. Daarbij is het soms ook moet het blote oog te zien of er grote beschadiging zijn op het dakoppervlak.

Een dakreparatie wordt ingezet wanneer je vochtplekken in huis opmerkt. Als de dakgoten lekken is het ook al te laat voor onderhoud en zul je moeten gaan voor een dakreparatie. Kapot loodwerk of beschadigde dakbedekking is altijd reden voor een reparatie.

Als je merkt dat er beschadigingen op het dak zitten is het belangrijk zo snel mogelijk actie te ondernemen. Wacht je te lang kan de constructie van het dak kapot gaat, bijvoorbeeld door houtrot. Een dak reparatie kost gemiddeld € 250,- tot € 300,- per vierkante meter.

Waarom gaan voor een dakrenovatie?

Het renoveren van het dak is de laatste optie. Er zijn verschillende mogelijkheden waarom je dit laat doen:

  • De dakbedekking is te oud en zal moeten worden vervangen.
  • Je laat een dakkapel plaatsen.
  • Je wil het dak van binnenuit isoleren.
  • Je wil een nieuwe soort dakbedekking, bijvoorbeeld voor de uitstraling of om minder onderhoud te hoeven plegen.

Het gemiddelde dak gaat 25 tot 40 jaar mee, dus het is verstandig om in ieder geval na die tijd een dakdekker in te schakelen voor een dakinspectie. Laat dit op tijd doen, want het kan problemen opleveren wanneer je dak oud en poreus is. Een dakrenovatie is een grote klus waarbij vaak de gehele dakbedekking wordt verwijderd, inclusief de onderlaag. De renovatie zelf duurt vaak één tot drie dagen.

De kosten voor een dakrenovatie zijn geheel afhankelijk van de keuze voor dakbedekking. Een bitumen dakbedekking heeft de laagste prijs per vierkante meter, € 45,-, maar gaat ook het minst lang mee. Een koperen dakbedekking is gemiddeld € 120,- per m², maar gaat ook een stuk langer mee.

Wacht niet te lang met dakwerken

Herken je één of meerdere van de bovengenoemde problemen? Schakel dan zo snel mogelijk een dakdekker in. Zoals je al hebt kunnen lezen is het hebben van een poreus of beschadigd dak erg nadelig voor zowel de binnen- als buitenkant van het huis.
Via het internet vind je snel een dakdekker die je kan helpen. Het platform Dakdekkersgids.nl heeft niet alleen veel informatie over alles met daken, maar laat ook alle bedrijven in je omgeving zien. Via deze link vindt je bijvoorbeeld een overzicht van alle dakdekkersbedrijven in Noord-Brabant.

Vergelijkbare artikelen