Verduurzamen met isolatieglas: alle ins en outs

door admin
460 keer bekeken
Verduurzamen met isolatieglas: alle ins en outs

Ramen zijn een onmisbaar onderdeel van ieder huis, maar ze kunnen ook zorgen voor veel gedoe. Zodra een raam niet goed dicht zit of niet goed geïsoleerd is brengt het veel kou met zich mee. Lees verder en kom erachter waarom isolatieglas de oplossing is.

Soorten glas

Glas is glas. Toch? Grotendeels wel natuurlijk. Je kunt er door heen kijken en het is ontzettend breekbaar, maar ook zijn er veel verschillen. Je hebt enkel-, dubbel en zelfs driedubbel glas, glazen met speciale functies en andere glazen zoals matglas en glas in lood. Daarnaast heb je ook nog hoge en lage isolatiewaarden. 

Enkel glasDubbel glasDriedubbel glas
De goedkoopste optie qua aanschaf is enkel glas. Ze worden veel gebruikt voor binnendeuren en garages. Het isoleert niet en dat maakt het gebruik wel duurder. Dit is het meest verkochte glas. Het bestaat uit twee glaslagen met daartussen een spouw laag. Het verschilt hierbij ook weer per glas wat voor isolatie er gebruikt wordt. Deze optie isoleert het meest van allemaal. Het bestaat uit drie glaslagen met daartussen twee keer een isolerende laag. Ze zijn een stuk duurder in aanschaf maar verdienen zichzelf terug. 
€ 40,- per m² € 65,- per m² € 70,- tot € 120,- per m² 

Als je door het juiste glas wilt besparen op de energierekening, dan moet je kiezen voor een glas met een hoge isolatiewaarde. Dit wordt ook wel HR-glas genoemd. Dit vind je niet bij enkel glas, maar wel bij dubbel en driedubbel glas. 

HR+ glas 

Volgens glashandelgids.nl kun je de isolatiewaarde aflezen aan de hoeveelheid plusjes. Hoe meer plusjes, hoe hoger de waarde. Deze waarde wordt ook wel U waarde genoemd. Het gaat hierbij over hoeveel warmte er door het glas verloren gaat of gewonnen wordt. Oftewel, hoe hoger de isolatiewaarde, hoe minder warmte verloren gaat.

  • HR glas. De ruimte tussen de glazen is gevuld met droge lucht.
  • HR+ glas. Hierbij wordt de spouw gevuld met gas. Gas isoleert beter dan lucht omdat gas een slechte warmteoverdracht heeft.
  • HR++ glas. Ook hierbij gaat het om dubbelglas. In dit geval zit er edelgas, meestal argongas, tussen. Deze zorgt voor een nog betere thermische isolatie.
  • HR+++ glas. In tegenstelling tot de andere opties gaat het hierbij over glas met een driedubbele laag. Beide tussenlagen zijn gevuld door edelgas.

Bij elke versie van HR glas zit er ook een warmte reflecterende coating tussen. Dit zit op één van de glasbladen en niet op allemaal. Het is een onzichtbare coating wat zich aan past aan de bepaalde temperatuur. In de zomer houdt het de zon tegen, terwijl het de zonnestralen in de winter door laat.

Kosten en besparing

Er zijn dus ontzettend veel voordelen op het gebied van isolatieglas. Het voornaamste is energiebesparing. Door de glazen in te zetten om warmte binnen te laten, of tegen te gaan, hoef je minder snel een kachel aan te zetten. Ook geeft het meer comfort in huis. Je hebt geen last van tocht of kille ramen, het gaat zelfs condens tegen.

Je bespaart met HR++ zo’n 75 procent meer warmte en meer € 100,- aan gasverbruik. Dit is vergeleken met dubbel glas. Om het iets duidelijker te maken; een gemiddelde eengezinswoning bespaart ongeveer 600 m³ gas per jaar met HR++ glazen. Dit zie je dan ook duidelijk terug in de energie rekening.

Vergelijkbare artikelen