Wat is het verschil tussen een renovatie en verbouwing?

door admin
225 keer bekeken
Wat is het verschil tussen een renovatie en verbouwing?

De termen “renovatie” en “verbouwing” worden vaak, onterecht, door elkaar gebruikt. Veel mensen gaan ervan uit dat renoveren en verbouwen hetzelfde is: toch is er wel degelijk een verschil. Toch wel handig om te weten wanneer je op het punt staat je woning te renoveren of verbouwen. In dit artikel lees je wat het verschil tussen beide termen is en welke werkzaamheden je kunt laten uitvoeren. 

Renovatie of verbouwing?

Wat is het verschil tussen renoveren en verbouwen? Bij een renovatie worden oude elementen van vernieuwd en blijft de huidige indeling bestaan. Denk bijvoorbeeld aan het renoveren van de keuken, badkamer, het dak of de trap. 

Bij een verbouwing worden er voornamelijk bouwkundige wijzigingen gedaan en wordt alles vernieuwd. Je kunt hierbij denken aan het bouwen van een aanbouw en het plaatsen van een dakkapel. Bij een verbouwing gaat het om afbreken en opnieuw opbouwen. 

Je woning renoveren of verbouwen?

Heb jij net een nieuwe woning gekocht of ben je toe aan iets nieuws? Dan is het handig om te bepalen of je moet renoveren of verbouwen. Zo hebben de vakman en je het over hetzelfde. Hieronder lees je enkele handige tips die helpen in het maken van een keuze:

 • Breng je woonwensen in kaart: dit doe je door de problemen waar je tegen aanloopt op te schrijven. Is de badkamer verouderd? Of heb je onvoldoende ruimte boven? Wanneer je dit duidelijk hebt, weet je wat je moet doen.
 • Ga op zoek naar inspiratie: zodra je weet welke ruimte in huis moet worden aangepakt, kun je op zoek gaan naar inspiratie. Bedenk welk gevoel je in een ruimte wilt creëren en hoe je wilt dat het eruit komt te zien. Dit kun je doen door woonwinkels te bezoeken, het lezen van woonmagazines of op internet te kijken.
 • Zoek en vind een geschikte vakman: zodra je weet welke problemen in huis je wilt oplossen en kunt laten zien wat je wilt, is het tijd om op zoek te gaan naar een geschikte aannemer voor de renovatie of verbouwing.

Wist je dat je op de10beste.nl de beste vakmannen en bedrijven vindt? Neem snel een kijkje!

De meest voorkomende werkzaamheden

Er zijn natuurlijk veel mensen die kiezen voor het renoveren en verbouwen van (een deel van) hun woning. Er zijn enkele werkzaamheden die vaak worden uitgevoerd. Welke dat zijn, lees je hieronder.

 • Keukenrenovatie: wanneer de keuken verouderd is en de indeling nog prima, wordt er vaak gekozen voor een keukenrenovatie. Vernieuw bijvoorbeeld de tegeltjes, het aanrechtblad of de inbouwapparatuur. Wil jij je keukenkastjes vernieuwen? Kies er dan voor om de keuken te wrappen of vervang de keukenfrontjes.
 • Badkamerrenovatie: net zoals bij een keukenrenovatie, blijft de huidige indeling van de badkamer behouden. Wel kun je natuurlijk ervoor kiezen om nieuwe badkamertegels en sanitair te laten plaatsen. Zo geef je de badkamer een compleet nieuwe uitstraling!
 • Dakrenovatie: ook een dakrenovatie wordt vaak uitgevoerd, omdat je dak een belangrijke rol speelt in het beschermen van je woning. Tijdens een dakrenovatie worden beschadigde onderdelen vernieuwd en wordt de dakbedekking vervangen. 
 • Traprenovatie: je trap heeft veel te verduren en is daarom om de zoveel jaar toe aan een renovatie. Tijdens een traprenovatie worden beschadigingen herstelt. 
 • Kleine werkzaamheden: ook werkzaamheden zoals het vernieuwen van het schilderwerk en het opnieuw stuken van muren en plafonds vallen ook onder renoveren.
 • Het bouwen van een aan- of uitbouw: wanneer je beneden te weinig ruimte hebt, kun je ervoor kiezen om een stuk aan je woning te laten bijbouwen. Op deze manier vergoot je de woonoppervlakte van je woning.
 • Doorbreken van muren: het doorbreken van muren geeft de mogelijkheid om optisch meer ruimte in de woning te creëren. Je woning voelt minder hokkerig aan en je maakt zo eenvoudig de open keuken die je zo graag wilde. 
 • Dakkapel plaatsen: een dakkapel zorgt voor extra ruimte en lichtinval op de boven verdieping. Op deze manier zorg je boven voor extra ruimte en krijgt je woning een nieuwe uitstraling.

Vergelijkbare artikelen