Het belang van een hovenier in de winter

door admin
280 keer bekeken
Het belang van een hovenier in de winter

Om ervoor te zorgen dat je tuin er netjes en verzorgt uit ziet, is regelmatig tuinonderhoud belangrijk. Tuinonderhoud bestaat uit verschillende werkzaamheden zoals het verwijderen van onkruid en het planten van nieuwe beplanting. Maar tuinonderhoud is veel meer dan dat! De werkzaamheden verschillen dan ook per seizoen: in de zomer moet je het gras vaak maaien, terwijl dit in de winter niet eens groeit. In dit artikel lees je alles over het belang van een hovenier in de winter. 

Wat is tuinonderhoud?

Tuinonderhoud is veel meer dan alleen het verwijderen van onkruid en het schoffelen van je tuin! Onder tuinonderhoud vallen alle werkzaamheden ter verzorging van de flora en het netjes houden van je tuin. Denk hierbij aan grasmaaien, boomverzorging, het snoeien van planten en struiken, het bestrijden van plagen en ziektes of het bemesten van de beplanting. Ook het schoonmaken en onkruid vrij houden van de bestrating valt onder tuinonderhoud.

De exacte werkzaamheden die tijdens een onderhoudsbeurt worden uitgevoerd verschillen natuurlijk per tuin: niet iedereen heeft dezelfde soort beplanting. De een heeft een gazon, de ander grind. Welke werkzaamheden er in je tuin worden gedaan hangen dus af van je tuin. 

Welke werkzaamheden vallen onder tuinonderhoud in de winter?

De werkzaamheden verschillen per seizoen. Zoals al eerder benoemd moet ‘s zomers het gazon regelmatig worden gemaaid, terwijl ‘s winters het gras niet groeit. 

De winter is daarom de ideale tijd voor de volgende werkzaamheden:

 • Verwijderen van bladeren en eventueel eikels, kastanjes en andere noten of vruchten
 • Onkruid vrijmaken van de bestrating 
 • Snoeien van bomen, planten en struiken
 • Aanplanten van bloembollen van de voorjaarsbloemen
 • Winterklaar maken van de tuin en vijver
 • Onderhoud aan tuingereedschap
 • Beschermen van planten die niet tegen vorst kunnen

Voordelen van een hovenier

Het inschakelen van een hovenier voor tuinonderhoud in de winter brengt vele voordelen met zich mee. Tuinonderhoud lijkt misschien eenvoudig, maar dat is het niet altijd. Een hovenier weet precies wat hij of zij doet en beschikt naast de juiste kennis en ervaring ook over de juiste materialen. 

 • Je houdt zelf waardevolle tijd en energie over die je in andere zaken kunt steken.
 • Je bent verzekerd van het beste en mooiste resultaat, daarnaast heb je garantie op het geleverde werk.
 • Hoveniersbedrijven zorgen ervoor dat de levensduur van je tuin zo lang mogelijk is.
 • Je hebt altijd professioneel en persoonlijk advies.
 • Hoveniers beschikken over de juiste materialen om het onderhoud zo goed mogelijk uit te voeren.

Kosten tuinonderhoud

De kosten van tuinonderhoud zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan het uurtarief van de hovenier en de werkzaamheden die worden uitgevoerd. Het uurtarief van een hovenier ligt gemiddeld tussen de €30,- en €70,-. Voor tuinonderhoud rekent de hovenier meestal een bedrag tussen de €35,- en €50,- per uur

Soms wordt er ook gewerkt met een prijs per vierkante meter. Voor tuinonderhoud is dit gemiddeld €25,- tot €35,- per m²

Maar waarom? 

Eigenlijk heeft dit alles te maken met de complexiteit van de klus en wat voor jou het voordeligst is. Bij grote onderhoudsbeurten wordt er eerder voor een prijs per vierkante meter gekozen. Dit is namelijk dan het voordeligst. Voor kleine tuinen of complexe klussen wordt vaak een prijs per uur gerekend. 

Bespaartips

Wil jij besparen op de kosten van tuinonderhoud in de winter? Dat kan! Met de onderstaande bespaartips kom je een heel eind.

 • Help zelf mee: je hebt natuurlijk niet voor niets een hovenier ingeschakeld voor het onderhoud, maar er is altijd iets wat je zelf kunt doen. Zorg ervoor dat je tuin goed bereikbaar is, zodat de hovenier niet eerst je tuinset van de bestrating moet halen voordat hij of zij kan beginnen met schoonmaken. Zo bespaar je op de arbeidskosten! Zorg er wel voor dat je de hovenier niet in de weg loopt: dan lopen deze kosten alleen maar hoger op.
 • Kies voor een lokaal bedrijf: ieder hoveniersbedrijf rekent voorrijkosten. Dit zijn de kosten voor de gereden kilometers tussen jou en het hoveniersbedrijf. Alhoewel dit een relatief klein bedrag is, lopen deze kosten toch flink op naarmate de afstand groter wordt of de klus langer duurt. Kies daarom altijd voor een bedrijf dicht bij je woning: zo houd je de voorrijkosten zo laag mogelijk!

Vraag de buren: veel hoveniersbedrijven rekenen kwantumkorting. Ga dus de buurt bij langs om te vragen of iemand nog een hovenier nodig heeft. Dit is zeker de moeite waard!

Vergelijkbare artikelen