Verschillende soorten verlichting die je voor kantoor kunt gebruiken

door admin
456 keer bekeken
Verschillende soorten verlichting die je voor kantoor kunt gebruiken

Het is algemeen bekend dat de verlichting in een ruimte veel doet met de sfeer en de gemoedstoestand van de mensen in die ruimte. Dat geldt natuurlijk ook voor op kantoor. Maar op kantoor wil je uiteraard een heel andere sfeer neerzetten dan in een restaurant of thuis in je woonkamer. Wat is nu eigenlijk de meest ideale verlichting voor op kantoor en waarom? Dat gaan we je in dit artikel vertellen!

De ideale kleurtemperatuur voor op kantoor

De kleurtemperatuur wordt aangegeven in Kelvin. Hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer de kleur is en hoe hoger het getal, hoe kouder de kleur. Even als voorbeeld: 1000 Kelvin is de kleurtemperatuur van kaarslicht en 10000 Kelvin is vergelijkbaar met de felheid van de zon. Dat wil je natuurlijk niet op kantoor hebben. In de meeste kantoorpanden wordt er gebruik gemaakt van heldere en felle verlichting, bijvoorbeeld in de vorm van TL lampen of led panelen. Een kleurtemperatuur van zo’n 6000 Kelvin zorgt over het algemeen voor een alerte en productieve werkomgeving. Sfeervol is het echter niet. Wil je normaal daglicht nabootsen op kantoor, dan kun je beter gaan voor een kleurtemperatuur van 5500 Kelvin. 

Warme verlichting op kantoor 

In sommige gevallen wordt er in kantoorgebouwen ook gekozen voor warmere verlichting, maar dan vooral in de ruimtes waar er niet constant gewerkt wordt. In receptieruimtes, loungeruimtes of koffie ruimtes wordt bijvoorbeeld vaak warme verlichting van zo’n 2700 Kelvin gebruikt. Deze kleurtemperatuur zet een gezellige sfeer neer, die je op kantoor zelf over het algemeen natuurlijk niet nodig hebt. Het is een beetje vergelijkbaar met de kleurtemperatuur van een zonsopgang. Wil je gewoon lekker kunnen werken en een beetje een ontspannen sfeer op kantoor creëren? Dan kun je wel verlichting van 3000 Kelvin toepassen. 

Waarom voor LED kiezen in plaats van TL?

LED verlichting heeft een hoop voordelen ten opzichte van de traditionele TL verlichting. Ten eerste is het een stuk zuiniger dan TL lampen, dat is zeker in deze tijd een groot voordeel. Verlichting is voor veel bedrijven immers een grote kostenpost, vooral als er 24 uur mensen op kantoor zijn. Bijvoorbeeld bij klantenservice bedrijven die ook nachtshifts werken. In zo’n geval wil je natuurlijk gebruik maken van de meest zuinige lampen. Daarnaast gaat LED verlichting veel langer mee dan TL verlichting en zul je er ook minder onderhoudskosten aan hebben. Ook is LED verlichting veel rustiger dan TL verlichting. In TL verlichting kunnen namelijk trillingen zitten die je bijna niet ziet, maar waar je wel echt hoofdpijn van kunt krijgen als je er te lang onder zit. Ten slotte blijkt uit onderzoek dat LED verlichting zorgt voor een betere sfeer op kantoor en meer werkplezier. Als dat geen goede reden is, weten wij het ook niet meer! 

Vergelijkbare artikelen