Een daklekkage zelf oplossen of een dakdekkersbedrijf inschakelen?

door admin
197 keer bekeken
Een daklekkage zelf oplossen of een dakdekkersbedrijf inschakelen?

Een daklekkage is een erg vervelend probleem dat heel wat nare gevolgen met zich meebrengt. Het is dan ook van essentieel belang dat je het lekkage zo snel mogelijk herstelt. Heel wat mensen proberen een daklekkage zelf te herstellen. Dit is echter helemaal niet zo eenvoudig. We leggen je in dit artikel graag uit waarom een daklekkage zo gevaarlijk is en waarom je de herstelling best aan professioneel bedrijf overlaat.

Wat is een daklekkage?

Het dak is een erg belangrijk onderdeel van je woning. Het beschermt je huis namelijk tegen de verschillende weersomstandigheden. Een regelmatig dakonderhoud is dan ook ontzettend belangrijk. Schade aan je dak kan ernstige problemen veroorzaken, zoals een daklekkage. Een daklekkage leidt meestal tot flink wat schade aan je woning. Zodra je vermoedt dat je met een lekkage te maken hebt, moet je meteen in actie schieten. Als je het lekkage niet snel herstelt, zal er ongelooflijk veel vocht in je woning trekken en zal het probleem erg moeilijk te herstellen zijn.

Wat zijn de gevolgen van een daklekkage?

De gevolgen van een daklekkage zijn zeer ernstig. Water heeft een grote impact en kan je woning, je meubels en je gezondheid ernstige schade toebrengen. Het vocht dat in je woning kruipt, veroorzaakt al snel grote vochtplekken. Op deze plekken ontstaan na verloop van tijd schimmels die tot huiduitslag en kortademigheid kunnen leiden. Het grootste gevaar van een daklekkage is echter het ontstaan van houtrot in je dakconstructie. Als de balken van het dak door het water zijn aangetast, brengt dit de hele fundering van de woning in gevaar. In sommige gevallen moet het hele dak vernieuwd worden. De kosten van een dakrenovatie kunnen ontzettend hoog oplopen en de werkzaamheden nemen heel wat tijd in beslag.

Wat zijn de oorzaken van een daklekkage?

Een daklekkage herken je aan de vochtplekken op de muur of aan behang dat opeens loslaat. De meeste lekkages ontstaan in de buurt van dakgoten, afvoeren of waterleidingen. Het grootste deel van de daklekkages wordt door een probleem met de dakbedekking, door beschadigd daklood of door een verstopte dakgoot veroorzaakt. Bij een schuin dak zijn het vaak verschoven of beschadigde dakpannen die aan de basis van een daklekkage liggen. Platte daken kunnen dan weer schade oplopen bij regenweer. Als er geen goede afvoer aanwezig is, blijft er te veel water op het dak liggen en is de kans op een lekkage erg groot.

Hoe kan je een daklekkage herstellen?

Het is helemaal niet eenvoudig om de exacte oorzaak van een daklekkage te bepalen. De oplossing is afhankelijk van de oorzaak, de grootte van het lekkage en de opgelopen waterschade. Kleine beschadigingen kunnen meestal eenvoudig hersteld worden. Een reparatie kost ook niet zo veel en is vaak snel gebeurd. Moest de dakbedekking beschadigd zijn, dan renoveer je het dak best. Je verwijdert de oude bedekking en vervangt deze door een volledig nieuwe dakbedekking. Als de hele constructie van het dak is aangetast, dan moet je het hele dak vernieuwen. Dit is een zeer ingrijpende oplossing waar erg hoge kosten aan verbonden zijn.

Kan je een daklekkage zelf oplossen?

Een daklekkage verhelpen is een dure zaak. Heel wat mensen proberen de kosten daarom te drukken door de werkzaamheden zelf uit te voeren. Dit is echter niet zonder risico. Eerst en vooral moet je over voldoende vakkennis beschikken. Je moet goed weten hoe je de oorzaak van het lekkage kan bepalen en wat de geschikte oplossing is voor uw lekkage. Verder moet je het juiste gereedschap gebruiken. Door het lekkage slecht te behandelen, kan het u probleem erger maken en zullen de kosten al snel hoger oplopen.

Laat een daklekkage door een professioneel dakdekkersbedrijf herstellen

Bij een daklekkage moet je direct een erkend en professioneel dakdekkersbedrijf inschakelen. Ervaren dakdekkers weten namelijk hoe ze de oorzaak van het probleem op een efficiënte manier kunnen bepalen en hoe ze een lekkage snel kunnen verhelpen. Met de hulp van een vakkundig bedrijf wordt het probleem meteen opgelost en heb je in de toekomst geen last meer van het lekkage. Bovendien heeft een betrouwbaar dakdekkersbedrijf ervaring met alle soorten daken en dakbedekkingen. Ze weten hoe ze met de verschillende materialen moeten omgaan en ze laten jouw dak in een uitstekende staat achter!

Vergelijkbare artikelen