Hoe bespaar je tegenwoordig gemakkelijk op jouw energiefactuur?

door admin
286 keer bekeken
Hoe bespaar je tegenwoordig gemakkelijk op jouw energiefactuur?

De afgelopen tijd is de energieprijs enorm hard gestegen. Dit heeft ervoor gezorgd dat er veel mensen in Nederland zijn met financiële problemen. De oplossing hiervoor is niet zo snel gegeven. Gelukkig kun je er wel zelf iets aan doen. Als je namelijk minder energie gaat verbruiken, ga je ook minder hoeven te betalen. Op deze manier zorg je er dus zelf voor dat je energiefactuur verminderd wordt. Het kan bijvoorbeeld helpen door je inbouwspots vaker uit te zetten, of de lampen te vervangen met energiezuinige lampen. In dit artikel willen we je graag enkele tips geven over hoe je kunt besparen op de energierekening!

Neem led-verlichting in huis

Het is verstandig om eens goed rond te kijken in je huis of je nog beschikt over gloei- of halogeenlampen. Je verbruikt namelijk 85% tot 90% minder stroom met een LED lamp dan met een halogeen- of gloeilamp. Daarnaast hoef je de lampen veel minder vaak te vervangen waardoor je bespaart op je kosten. Tot slot vind je LED lampen in alle vormen, maten en kleuren. Dus ga jij voor nieuwe inbouwspots in goud, zilver of zwart? Het kan allemaal!

Een warmteboiler installeren

Als je veel energie van het net gebruikt, wordt je energierekening erg hoog aan het einde van de maand. Dit kun je echter verminderen door minder energie in te kopen. Hier zorg je voor door het installeren van bijvoorbeeld een warmtepompboiler. Dit is een lucht of warmtepomp die warmte genereert door warmte te halen uit de lucht.  De energiezuinige boiler is een zeer goed alternatief voor de traditionele verwarmingssystemen en bespaard je direct veel geld op de energierekening. Uiteraard moet je wel eerst geld investeren, maar dit haal je er zeker weer goed uit!

Neem een kortere douche om energie te besparen

Als je vaak een lange douche neemt. Moet er ook veel energie gebruikt worden om het water op te warmen. Als je ervoor zorgt dat je korter gaat douchen, ga je dus ook besparen op de energiekosten. Je wilt natuurlijk wel dagelijks douchen, maar als je iedere douchebeurt een beetje korter maakt, ga je veel kunnen besparen op de energierekening. Ook is het verstandig om te letten op andere momenten waarop je warm water gebruikt. Als je bijvoorbeeld je tanden aan het poetsen bent, is het niet verstandig om de kraan te laten lopen. Daarnaast kan het ook energie besparen om efficiënter om te gaan met het afwassen van je borden en bestek.

De thermostaat 1 graad lager zetten

Het lijkt wellicht geen grote verandering, maar dat is het zeker wel voor de energiefactuur. Als je de verwarming een graad lager zet, ga je minder energie verbruiken. De verwarming hoeft dan namelijk het huis minder hard te verwarmen. Hierdoor ga je veel energie besparen, waardoor je uiteindelijk ook minder geld kwijt bent. Je denkt waarschijnlijk dat een graad lager niet veel nut heeft, maar het is een groter verschil dan je denkt. Tenslotte voel je het zelf amper, dus waarom zou je het niet proberen?

Hoe bespaar je tegenwoordig gemakkelijk op jouw energiefactuur?

Apparaten minder vaak gebruiken

Vervolgens is het ook slim om te kijken naar alle verschillende apparaten die je gebruikt. Er zijn namelijk veel apparaten in huis die je efficiënter of minder kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de vaatwasser. Als je deze standaard iedere dag aanzet, gaat hij veel energie verbruiken. Als je echter een keer weinig vaat erin hebt staan, kun je hem ook een dag niet aanzetten. Vervolgens als hij vol is kun je hem direct aanzetten. Hierdoor bespaar je al snel enkele vaatwasbeurten per maand, waardoor je veel energie kunt besparen. Hetzelfde geld voor de droger. Je kunt er namelijk altijd voor kiezen om de kleren op te hangen in plaats van in de droger te stoppen. Op deze manier ga je bewust om met je energieverbruik en ga je merken dat je veel minder hoeft te betalen aan het eind van de maand. Je hoeft dus niet perse heel je woning te gaan verbouwen om energie te besparen. Je moet je er alleen wel bewust van zijn!

Vergelijkbare artikelen