Hoe kun je jouw woning sfeervol verlichten?

door admin
484 keer bekeken
Hoe kun je jouw woning sfeervol verlichten?

Als je een nieuwe woning betrekt, kan het soms lastig zijn om te bepalen welke verlichting je nodig hebt. Het is namelijk belangrijk om een goede basis te hebben, maar je wilt ook niet dat je huis een soort zee van licht wordt. Inbouwspotjes zijn dan altijd een goede keus. Met deze lampen kun je namelijk de hele kamer goed verlichten en tegelijkertijd nemen de spots nauwelijks ruimte in waardoor de kamer rustig blijft ogen. Er zijn vele soorten spotjes te koop en vandaar dat we de mogelijkheden even op een rijtje zetten. Zo weet je precies wat je moet kiezen voor welke ruimte. 

Wat zijn de beste spots voor de woonkamer? 

De woonkamer is vaak het centrum van de woning, hier wordt gewerkt en hier komt men samen om te ontspannen. Dat vraagt om inbouwspotjes die zowel praktisch licht kunnen geven alsook sfeervol licht kunnen bieden. Kies daarom altijd voor dimbare spotjes. Deze kun je afstemmen naar gelang je licht nodig hebt. Als je aan het werk bent, kun je ze wat feller laten branden. Zit je ’s avonds met een wijntje op de bank, dan kun je de spots dimmen zodat je een warm, sfeervol licht in de kamer hebt. 

Kunnen spotjes ook in de badkamer gebruikt worden? 

De badkamer is een vochtige ruimte, maar dat betekent niet dat je hier geen spotjes kunt gebruiken, integendeel zelfs! Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat je badkamerspotjes kiest. Deze zijn geschikt voor een vochtige ruimte. Je kunt dit herkennen aan de IP-waarde van de spotjes. Is deze 44 of hoger, dan zijn de spots geschikt voor een natte ruimte omdat de spots spatwaterdicht zijn. Het beste is om voor spots te kiezen die een IP-waarde van 65 hebben, deze zijn namelijk spat- en spuitwaterdicht. Daarmee weet je zeker dat je je geen kortsluiting krijgt wanneer er water op de spots komt.

Wil je de tuin ook verlichten? 

Als je een geheel van je tuin en je woning wilt maken, dan kun je ook in de tuin mooie spots aanbrengen. Je kunt bijvoorbeeld spots inbouwen in je veranda. Deze spots zijn voorzien van ledverlichting waardoor ze nooit heet kunnen worden. Je kunt deze spots daarom goed gebruiken om in te bouwen in bijvoorbeeld een houten wand. Zorg ook in dit geval dat je de juiste IP-waarde kiest. Voor spots die buiten gebruikt gaan worden, is een waarde van 68 of hoger aan te raden. Mocht je vragen hebben over de spots, dan kun je altijd even raad inwinnen bij je aanbieder. Deze kan je precies vertellen wat het beste voor jou is.

Vergelijkbare artikelen