De hergeboorte van het wandkleed

door admin
640 keer bekeken
De hergeboorte van het wandkleed

Er zijn vele manieren om het interieur van je flat of huis te versieren. Een wandkleed ophangen thuis ophangen is een teken van goede smaak. Wanneer je met vrienden dineert, zullen zij het zeker opmerken en het zal voor je een gelegenheid zijn om hen te vertellen waar je het gekocht hebt.

Een wandtapijt is mooi en nuttig

Praktisch gezien kunnen ze bijdragen tot de geluidsisolatie van de kamer. Maar zelfs als een wandtapijt geen schade kan oplopen door naar beneden te vallen, is het belangrijk te weten hoe het aan de muur moet worden opgehangen. Er zijn verschillende manieren om een wandtapijt goed op te hangen.

De productie van een wandkleed

Een wandkleed is een stuk geweven stof dat traditioneel afzonderlijk of als een reeks panelen aan de muur wordt opgehangen. In tegenstelling tot het weven van gewone stoffen, waarbij de ketting- en inslagdraden zichtbaar kunnen zijn, worden bij de vervaardiging van wandtapijten de kettingdraden in het vlak van het werk verborgen, zodat na voltooiing alleen de gekleurde inslagen te zien zijn, die zo het ontwerp vormen. Deze techniek leidt tot een strakker, stijver weefsel en betekent dat het voltooide schilderij veel meer op een schilderij op doek lijkt dan op een genaaid ontwerp.

Vroeger gebruikten de wevers gewoonlijk natuurlijk linnen of katoen voor de scheringdraden en wol of katoen voor de inslag, hoewel velen ook gouden, zilveren en zijden draden gebruikten. Er zijn verslagen over bijzonder wanhopige tijden in de geschiedenis, toen hele collecties wandtapijten werden verbrand om de waardevolle draden eruit te halen.

De productie van een wandkleed

De oorspronkelijke functie van het wandkleed

Er zijn bewijzen dat wandtapijten al in gebruik waren vanaf de 3e eeuw voor Christus, maar de grootste periode waarin wandtapijten werden geweven, wordt algemeen beschouwd als de late middeleeuwen, van de 14e tot de 18e eeuw. In die tijd werden wandtapijten gebruikt om de muren van grote kastelen en kerken letterlijk en figuurlijk te versieren en van een beetje warmte te voorzien. Het woord “wandtapijt” is afgeleid van het Oudfranse “tapisser”, wat “bedekken met zware stof, tapijt maken” betekent.

Door hun vaak ingewikkelde ontwerp en indrukwekkende afmetingen hadden wandtapijten een groot verticaal weefgetouw en veel arbeiders nodig om te worden vervaardigd. Daardoor waren ze dus meestal het bezit van de meer welgestelde leden van de samenleving. Wandtapijten hielden niet alleen vocht en tocht op afstand, maar waren ook decoratief en werden tentoongesteld zoals wij tegenwoordig kunstwerken aan onze muren hangen. Ze waren ook draagbaar en het was niet ongebruikelijk dat een koning of een kerkelijke ambtenaar zijn wandtapijt liet oprollen en meenemen op zijn reizen.

Een wandkleed in een modern interieur

Hoewel de meeste moderne woningen zo zijn gebouwd dat tocht en vocht worden geweerd, vormt muurdecoratie nog steeds een inspiratiebron voor de hedendaagse binnenhuisarchitectuur. Veel fabrikanten brengen ze opnieuw op de markt. Veel ontwerpen zijn ontleend aan een geschilderd of getekend kunstwerk. Daardoor hebben moderne ontwerpen dezelfde ambachtelijke uitstraling.

Een wandkleed in een modern interieur

Een geknoopt wandkleed

De oosterse knooptechniek die werd gebruikt om accessoires, hangende manden en zelfs wandkleden te maken, was een populaire trend in de jaren zeventig en is nu weer in zwang.

De knopen worden gemaakt volgens traditionele technieken voor het knopen van kleine kunstwerken

Waarom zou je een wandkleed kopen

Een mooi wandkleed is een gedurfde toevoeging aan je woon- of slaapkamers en komt bijzonder goed tot zijn recht achter een bank of bedhoofd. Naast ontwerpen die geïnspireerd zijn op het platteland, zijn Indiase borduursels en weefsels bijzonder opvallende wandkleden, die goed passen in meer hedendaagse interieurs. Wacht niet langer. Koop een wandkleed en verras je vrienden met deze blikvanger in je woning.

Op zoek naar de nieuwste interieurtrends? Neem dan een kijkje op onze collega’s van Woontax!

Vergelijkbare artikelen