De 5 nadelen van een kookeiland

door admin
406 keer bekeken
De 5 nadelen van een kookeiland

Een kookeiland is prachtig om te zien en de reden waarom veel mensen voor het keukeneiland kiezen heeft te maken met dat het voor een ruimtelijke en luxueuze uitstraling zorgt. Doorgaans heb je ook meer bewegingsruimte als je op een eiland werkt. Maar het aanschaffen en het monteren van dergelijke eilanden is niet alleen maar rozengeuren en maneschijn. Er kleven ook een aantal nadelen aan vast. Laten we deze nadelen eens onder de loep nemen. Na afloop weet je dan precies of een kookeiland wel de beste keuze voor jou is.

Niet iedere keuken is geschikt voor een keukeneiland

Het spreekt redelijk voor zich, maar een groot nadeel is dat een kookeiland niet in iedere keuken past. Dan hebben we het niet over het uiterlijk, want evenals de keuken kun je keukeneilanden ook in verschillende stijlen kopen. Zoals landelijke, moderne, industriële en klassieke kookeilanden. Daar hoef je jezelf niet druk om te maken. Maar je hebt wel voldoende ruimte nodig! Je moet namelijk vrij kunnen bewegen en de kastjes van het eiland moet je ook eenvoudig kunnen openen en sluiten. Daarnaast zijn kookeilanden alleen geschikt voor open keukens! In gesloten keukens is er simpelweg te weinig ruimte om met een keukeneiland te werken.

Een kookeiland neemt veel ruimte in beslag

Zoals gezegd heb je veel ruimte nodig, want een kookeiland neemt ook veel ruimte in beslag! Het belangrijkste is dat je voldoende ruimte rondom het eiland overhoudt, want je moet jezelf vrij kunnen bewegen. Als je bijvoorbeeld wilt draaien naar een wasbak in het aanrecht of als je iets uit de koelkast moet pakken. Feitelijk moet je compleet probleemloos en vrij rondom het kookeiland kunnen lopen. De minimale afstand van het eiland tot aan het keukenblok of de muren is minimaal 1 meter terwijl de meeste specialisten zelfs een afstand van 1,5 meter of meer adviseren.

De 5 nadelen van een kookeiland

Water-, gas leidingen en elektra moeten worden aangelegd

Een kookeiland geeft aan dat je op het eiland je gerechten klaarmaakt en dan heb je dus bijvoorbeeld een kookplaat en een oven nodig. De kookplaat wordt op het blad van het eiland gemonteerd terwijl de oven vaak wordt ingebouwd. Dat is op zich de uitdaging niet. Het is wel een uitdaging om een kookplaat en oven van gas en/of elektra te voorzien. In de regel moet je leidingen en elektra omleggen en dat houdt in dat je ook meer geld en tijd kwijt bent aan deze werkzaamheden. In de regel moet je ook een specialist inschakelen, zoals een loodgieter en een elektricien. Deze werkzaamheden moeten namelijk goed gebeuren wil je optimaal kunnen genieten van het keukeneiland. Het is ook nog eens een stuk veiliger om de leidingen en kabels te laten leggen.

Een kookeiland kan er rommeliger uitzien

Het kookeiland zorgt er vaak voor dat de keuken als leefkeuken wordt gebruikt en het is niet vreemd dat er bijvoorbeeld krukken aan een kookeiland worden neergezet. Dan kun je na het bereiden van de maaltijd plaatsnemen en eten. Een nadeel hiervan is dat een keukeneiland snel rommelig wordt. De potten, pannen en het keukengerei dat je hebt gebruikt tijdens het koken en de vieze borden en het bestek liggen op het eiland en dat geeft een rommelig gezicht als je na het eten op de bank neerploft. Dus je hebt wel een beetje discipline nodig om na het koken en het eten het keukeneiland direct op te ruimen. Zeker gezien het feit je te maken hebt met een open keuken waar je vrijwel altijd zicht op hebt.

Afzuiging regelen

Op het kookeiland vind je bijvoorbeeld een kookplaat en/of een oven, maar dan moet je ook de afzuiging regelen. Doorgaans is er boven een kookeiland geen aansluiting voor een afzuigkap en dat moet dus geregeld worden. En dat houdt ook in dat je meer geld en tijd kwijt bent. Zeker wanneer je een specialist moet inschakelen. Je hoeft jezelf geen zorgen te maken over de afzuigkap zelf, want er zijn mooie afzuigkappen verkrijgbaar die je ook vrij kunt ophangen. Dus dat is weer een pluspunt.

Kookeiland kopen? Hier moet je op letten

Nu we de belangrijkste nadelen op een rijtje hebben gezet, is het moment aangebroken om nog eens goed na te denken of een kookeiland wel iets voor jou is. Houdt dus rekening met of je een open of gesloten keuken hebt, of je voldoende ruimte hebt om een kookeiland te plaatsen en of je wel de investeringen wilt doen om het gas, eventueel het water, de elektra en de afvoer voor de afzuigkap aan te leggen.

Vergelijkbare artikelen