Wil jij met natuurlijke materialen in jouw tuin werken?

door admin
301 keer bekeken
Wil jij met natuurlijke materialen in jouw tuin werken?

Tuinieren is voor veel mensen een heel ontspannende activiteit. Het is namelijk heel rustgevend om lekker in je tuin te werken omdat je dan echt in verbinding staat met de natuur. Vandaar dat veel mensen ook het liefst zoveel mogelijk natuurlijke materialen in hun tuin verwerken. Weliswaar is ijzer een materiaal waar je lange tijd plezier van kunt hebben, maar het geeft je tuin niet een natuurlijke uitstraling. Er zijn tegenwoordig heel wat manieren om te zorgen dat je met hout aan de slag kunt in jouw tuin. Om het bos nog door de bomen te kunnen blijven zien, laten wij zien welke soorten hout er allemaal zijn en wat je hiermee kunt doen om echt iets moois van je tuin te maken. 

Wat is geschikt tuinhout? 

Wat veel mensen onderschatten, is de kracht van de natuur. Als je hout buiten in je tuin verwerkt, wordt het blootgesteld aan alle weersinvloeden en die zijn in Nederland heel divers. Hout kan daarom snel achteruitgaan en daarom moet je zorgen dat je met het juiste tuinhout gaat werken. Er bestaan vele soorten geschikt hout. Je kunt voor hardhout gaan dat sowieso vele jaren mee zal gaan, maar hetzelfde geldt ook voor douglas hout. Geïmpregneerd hout vind je ook in heel veel Nederlandse tuinen omdat het door de speciale behandeling ook lange tijd goed kan blijven. Welk soort hout je ook kiest, bijvoorbeeld voor de palen van je schutting, kijk altijd even wat je nodig hebt om het hout goed te houden. Dat kan bijvoorbeeld een paalkap zijn waardoor het regenwater van de paal glijdt. 

Wil je een natuurlijk terras aanleggen? 

Als je het leuk vindt om een mooie zitplek in je tuin aan te leggen, dan kun je van mooie vlonderplanken een terras maken. Veel mensen zien over het hoofd dat je ook met houten planken een heel sfeervol terras kunt maken. Zorg er echter wel voor dat je de juiste planken gebruikt zodat je geen gladde ondergrond krijgt wanneer het hout vochtig is. Wil je voor vlonderplanken gaan met een lange levensduur, kies dan voor Padoek planken of Bamboe. Deze houtsoorten gaan 25 tot wel 30 jaar mee. Andere houtsoorten zijn daardoor echter geen miskoop; de meeste soorten gaan sowieso tien tot vijftien jaar mee. 

Wil jij de installatie uitbesteden? 

Een schutting plaatsen hoeft niet moeilijk te zijn, mits je weet hoe je de palen recht in de grond krijgt. Je wilt namelijk niet dat je met een scheve schutting eindigt. Hetzelfde geldt voor wanneer je een vlonder wilt maken. Deze moet wel goed aangelegd zijn want je wilt niet struikelen. Mocht je hier dus zelf weinig ervaring mee hebben, overleg dan even met je leverancier of deze je schutting dan wel vlonder voor je kan aanleggen. Zo krijg je sowieso vakwerk.

Vergelijkbare artikelen