Leuke en creatieve tips om schaduw te creëren in je tuin

door admin
35 keer bekeken
Leuke en creatieve tips om schaduw te creëren in je tuin

In de zomer wil je natuurlijk optimaal genieten van je tuin, maar op hele warme dagen is dit soms niet heel comfortabel en daarom is het fijn om wat schaduw te kunnen creëren in de tuin. Gelukkig zijn er een heleboel leuke en creatieve manieren om meer schaduw te realiseren. In deze blog geven we je een aantal tips om schaduw te creëren in je tuin, zodat je ook op warme dagen optimaal kunt genieten van de buitenlucht.

Plaats een prieel of overkapping

Een prieel of overkapping is zeker een mooie toevoeging aan je tuin, daarnaast is het ook nog eens functioneel. Het zorgt namelijk niet alleen voor meer gezelligheid in je tuin, het zorgt ook voor meer schaduw en dus verkoeling. Je kunt ervoor kiezen om een prieel te laten begroeien met klimplanten, denk aan een Hedera of een Druivenplant, deze planten geven extra beschutting en zorgen ook nog eens voor een mooie groene uitstraling. 

Hang een schaduwdoek op

Schaduwdoeken zijn tegenwoordig ook een populaire en betaalbare optie om schaduw te creëren in je tuin. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten, zodat je ze kunt aanpassen aan jouw tuin. Daarnaast zijn schaduwdoeken eenvoudig te bevestigen en te verwijderen, waardoor je flexibel bent in het gebruik ervan.

Zonnescherm boven je terras

Wil je juist meer een permanente oplossing, dan kun je gebruik maken van een zonnescherm boven je terras. Dit is een zeer effectieve manier om schaduw te creëren en het geeft tevens beschutting tegen wind en regen. Daarnaast zorgt een zonnescherm ook nog eens voor meer verkoeling in huis. Een zonnescherm is vaak voorzien van een elektrisch systeem, dat zorgt voor veel gemak en comfort. Ben je benieuwd naar de kosten voor een zonnescherm, dit kan variëren en is onder andere afhankelijk van het formaat, materiaal en uitvoering.

Bomen en struiken planten

Het planten van bomen en struiken in je tuin is een natuurlijke manier om meer schaduw te creëren en past perfect bij een groene omgeving. Door te kiezen voor soorten met dichte bladeren, kun je veel schaduw creëren die je tuin koel houdt op warme dagen. Bomen zoals Eiken, Esdoorns en Linden zorgen voor veel schaduw, en struiken zoals Rododendrons en Laurierstruiken zijn ideaal voor lagere schaduwplekken.

Gebruik een parasol

Natuurlijk mogen we de klassieke parasol niet vergeten en dit is uiteraard een ideaal item om meer schaduw mee te creëren in je tuin. Ze zijn tegenwoordig verkrijgbaar in veel verschillende maten, vormen en kleuren, zodat je kunt kiezen wat het beste bij jouw tuin past. Daarnaast zijn parasols ook heel eenvoudig te verplaatsen, waardoor je de schaduw kunt verplaatsen naar waar je het op dat moment nodig hebt.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel creatieve en leuke manieren om schaduw te creëren in je tuin, zodat je ook op warme dagen kunt genieten van je tuin. Of je nu kiest voor een prieel, schaduwdoeken, bomen en struiken, parasols of een zonnescherm boven je terras, er is altijd een wel passende oplossing voor jouw tuin.

Vergelijkbare artikelen