Houten aanbouw- of uitbouw; alle info op een rijtje

door admin
335 keer bekeken
Houten aanbouw- of uitbouw; alle info op een rijtje

Ben jij van plan om je leefruimte uit te breiden met behulp van een aanbouw of uitbouw? Dan is het verstandig dit slim en stapsgewijs aan te pakken. Er zijn namelijk veel regels en handige tips die je kunnen helpen de kosten te drukken en er het maximale uit te halen. 

Wil jij weten hoe je zonder vergunning kan bouwen en hoe je stapsgewijs jouw ideale aanbouw of uitbouw voor elkaar krijgt? Lees dan vooral verder!

Regels voor een aanbouw- of uitbouw

Zoals gezegd zijn er regels verbonden aan het uitbouwen van je woning. Deze regels kunnen jouw uitbouw veel prijziger maken, zorg er dus van dat je de regels kent en zo goed mogelijk zonder vergunning kan bouwen. Wil jij een uitbouw, of wellicht een tuinhuis met veranda? Wij vertellen je meer!

Houdt er rekening mee dat geen van deze regels gelden voor monumenten, hiervoor gelden striktere regels. 

Hoe ver mag je bouwen?

Als je zonder vergunning wilt gaan bouwen dan mag je tegenwoordig tot maar liefst 4 meter diepte bouwen. Deze 4 meter dient van de voorzijde of achterzijde van het huis te zijn. 

Hoe hoog mag je bouwen?

Ook de hoogte van de uitbouw grens is recent verhoogd. Tegenwoordig mag je tot 5 meter hoog bouwen. 

Hoe groot mag de oppervlakte zijn?

Het totale oppervlakte voor een vergunningvrije uitbouw is 100 m² (mits 50% van het perceel onbebouwd blijft). 

Bekijk ook eens onze andere tuinartikelen. Hier vindt je enorm veel informatie en inspiratie voor alles tuin-gerelateerd!

Houten aanbouw- of uitbouw; alle info op een rijtje

Stappenplan voor een aanbouw- of uitbouw

Heb jij de regels op een rijtje? Dan kan je meer gaan nadenken over de daadwerkelijke bouw van de aan- of uitbouw. Omdat er nogal veel bij komt kijken is het verstandig dit stapsgewijs te doen, of eventueel laten doen. Wij zetten alle stappen op een rijtje. 

  1. Voorbereiden en plaatsen: Dankzij een goede voorbereiding kan je veel tijd en geld besparen. Denk hierbij aan het vaststellen van je wensen, budget en doelstelling en het maken van een bouwplan. 
  2. Schetsontwerp creëren: Het maken van een schets is enorm belangrijk. Door uit te tekenen weet je zelf beter wat kan, wat je uiteindelijk wil en hoe je je ideeën over kan brengen op anderen. 
  3. Vergunningscheck: Door de regels in acht te nemen weet je wat wel kan en wat niet kan. Er zijn online meerdere handige vergunningschecks te vinden. Het is verstandig een van deze checks te doen. 
  4. Bouwtekening maken: Het is verplicht een bouwtekening te maken, ook als je zonder vergunning aan de slag kan. Daarnaast is het een noodzakelijke handleiding voor de bouw. 
  5. Constructieberekening maken: Na het maken van de tekening is het ook noodzakelijk een constructieberekening te maken. Jijzelf of de aannemer kan deze berekening maken en is belangrijk omwillen van veiligheidseisen, 
  6. Vergunningsaanvraag indien (mits van toepassing): Ben je erachter gekomen dat en vergunning vereist is? Vraag de vergunning dan zo snel mogelijk aan, het kan namelijk tot 8 weken duren. Mocht je zonder vergunning kunnen gaan bouwen dan kan je deze stap overslaan. 
  7. Aannemer selecteren: Het kiezen van een aannemer is makkelijker gezegd dan gedaan. Vraag rond bij familie en vrienden en bekijk vooral zoveel mogelijk reviews online. Goedkoop is duurkoop, al helemaal met zulke projecten. 
  8. De bouw voorbereiden: Hiermee bedoelen we de locatie voorbereiden. Dus ruimte maken, je tuin leeg maken en de locatie van de uitbouw afzetten. 
  9. Houten aanbouw plaatsen of laten plaatsen: Wil je zelf plaatsen? Doe het dan alleen als je veel ervaring hebt in de bouw. Ga je het laten plaatsen, bereid alles dan zo goed mogelijk voor en houdt rekening met lawaai en overlast. 
  10. Afronden van de bouw: Is de bouw afgerond? Controleer dan samen met de aannemer of alles naar wens is en of alles op een juiste manier gebouwd is. 

Alle vinkjes afgerond? Dan kan je gaan genieten van je aanbouw of uitbouw. Vergeet alles niet netjes te decoreren, bijvoorbeld met planten in je tuin!

Vergelijkbare artikelen