Hoe kies je geschikte planten voor je tuin?

door admin
330 keer bekeken
Hoe kies je geschikte planten voor je tuin?

De een wilt een tuin die helemaal bestraat is, zodat er weinig tot geen onderhoud aan nodig is. De ander wilt graag een tuin vol met planten en bloemen. Maar hoe kies je nou geschikte planten en bloemen voor je tuin? Je wilt wel dat alles bij elkaar past en een mooi geheel wordt. Lees gauw verder, want dit kan wel eens dé oplossing voor je zijn!

Ga voor een borderpakket

Een border- wat? Een borderpakket. Een borderpakket is niets meer dan een pakket met allemaal bloemen bij elkaar die je kunt kopen. Deze soorten zijn zorgvuldig bij elkaar uitgezocht, zodat jij dat niet hoeft te doen. Er zijn heel veel verschillende soorten, zo kun je kiezen voor een pakket met bloemen waar bijen en vlinders op af komen, een zonnig pakket, een pakket met allerlei siergrassen, onderhoudsarme pakketten, pakketten waarvan de bloemen bodembedekkers zijn… je ziet er is keus genoeg. Het enige wat belangrijk is om te doen, is bedenken wat jij in de tuin wilt. Je kunt ook borderspakketten kiezen die zich richten op een bepaald kleurenpalet.

De afscheiding van de tuin

Wat wil je als afscheiding van je tuin? Of wanneer je denkt aan de voortuin: wat wil je tussen de tuin van jou en de buren hebben? Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een haag. Er zijn veel verschillende soorten hagen, het kan dus lastig zijn om een keus te maken. Sommige hagen blijven het hele jaar groen, zoals de laurierhaag. Is wel zo leuk. Maar je kunt bijvoorbeeld ook voor een bamboehaag gaan, deze heeft een unieke en rustgevende uitstraling. Als je liever een andere kleur hebt, kun je ook voor een beukenhaag gaan. Je kunt hierbij namelijk kiezen tussen twee soorten, de groene beukenhaag of de rode beukenhaag. 

Figuur hagen

Je ziet wel eens van die hele grote huizen met een bepaald soort haag eromheen. Altijd mooi gesnoeid, soms in figuren. Dat zijn haagplanten. Je kunt deze haagplanten voor verschillende doeleinden gebruiken, je hebt namelijk verschillende soorten. Wil je voor privacy zorgen in de tuin, is het ter decoratie, wil je een haag die het hele jaar door groen is? Als je kiest voor een haag die het hele jaar groen is, lijkt het hele jaar wel zomer in jouw tuin. Geniet je juist van de herfstkleuren en het proces van loslaten, dan is dit niet de haag voor jou. 

Je ziet dat de keuzes voor planten en bloemen super persoonlijk zijn. Maak eerst op papier een plan voor je tuin: wat vind je belangrijk, voor welke doeleinden wil je bloemen en planten inzetten, wat vind je mooi – ook niet onbelangrijk. Zodra je plan af is, kun je naar bijvoorbeeld een tuincentrum of je kunt een tuinman in de arm nemen.

Vergelijkbare artikelen