Wat zijn de voordelen van mindful door het leven gaan?

door admin
399 keer bekeken
Wat zijn de voordelen van mindful door het leven gaan?

“Mindfulness is een levenslange reis over een pad dat uiteindelijk nergens naar toe gaat, alleen naar wie je bent” (Jon Kabat-Zinn). Deze spreuk legt uit wat mindfulness met iemand doet. Mindfulness betekent dat je met alle aandacht in het huidige moment leeft. Je gaat dus door het leven heen terwijl je je van elk moment bewust bent. In dit artikel worden de voordelen van mindfulness in het dagelijkse leven benoemd. 

Minder stress

Het eerste voordeel van mindful door het leven gaan is dat je minder stress beleefd. Dit is de grootste reden waarom mensen aan mindfulness doen. Het leven in de Nederlandse samenleving kan nogal chaotisch zijn en kan nog eens te stressvol voor iemand zijn. In zo een samenleving als deze is het dus fijn om mindful te blijven. Door stress leven we niet meer in het moment maar constant in gedachtes. Als je niet mindful bent en wel gestrest bent dan kan je bijvoorbeeld wel eens de sleutel in de woonkamer vergeten en dan per ongeluk jezelf hebben buitengesloten. Voorkom deze problemen door mindfulness te oefenen.

Meer concentratie en focus

De tweede reden om mindful door het leven te gaan is dat het je concentratie en focus optimaliseert. Focussen is belangrijk omdat je dan je emoties en impulsen kan controleren. Betere focus en concentratie leidt tot beter uitkomsten en groter succes in het leven en een hogere levensvoldoening. Je hebt ook meer mentale rust als je taken beter kan volbrengen zonder gestoord te worden door je eigen gedachten. 

Een beter mens

Mindfulness vergroot je compassie- en empathievermogen. Meditatie is een onderdeel van mindfulness. Meditatie is bewezen het vermogen van iemand te vergroten om compassie of empathie te hebben. Mindfulness en meditatie verandert de structuur van je hersenen. De hersengedeeltes die zorgen voor compassie en empathie worden beter verbonden waardoor deze functies ook beter werken. 

Hogere creativiteit 

Een ander voordeel is dat mindfulness leidt tot hogere creativiteit. Het kan erg handig zijn om creatief te zijn in het dagelijks leven. Creativiteit is niet alleen voor kunstenaars maar is ook handig voor probleemoplossers. Problemen in het leven moeten namelijk creatief opgelost worden. Met creativiteit verhoog je dus je probleemoplossend-vermogen. 

Beter met emoties omgaan

Een ander voordeel is dat mindfulness je helpt met je emoties om te gaan. Je laat beslissingen minder leiden door emoties en kan je emoties beter observeren. Verder zorgt mindfulness voor meer positieve emoties. Door emotioneel en rationeel denken beter te kunnen onderscheiden is het makkelijker om beslissingen te maken. 

Zorg er dus voor dat je het mindful zijn onder de knie krijgt want het geeft genoeg positieve uitkomsten. 

Vergelijkbare artikelen