Tapijt schoonmaken? Zo doe je dat!

door admin
1086 keer bekeken
Tapijt schoonmaken? Zo doe je dat!

Als je een tapijt hebt, zul je er rekening mee moeten houden dat het onderhoud iets meer tijd en moeite vergt dan bij andere vloeren. Waar bij een PVC vloer het onderhoud alleen uit af en toe stofzuigen en dweilen bestaat, is dat bij een tapijt minder eenvoudig. Je kunt een tapijt immers niet zomaar even dweilen en met een stofzuiger verwijder je niet meteen al het stof. Daarnaast is een vlek in het tapijt ook zo gebeurd. Hierbij is speciale reiniging nodig. Gelukkig hoef je niet bang te zijn dat de reiniging van je tapijt onmogelijk is. Met deze tips houd jij je tapijt schoon en fris!

Welke middelen heb ik nodig?

Voor het reinigen van tapijt vloeren kun je een aantal verschillende middelen gebruiken. De meeste van deze middelen heb je gelukkig al in huis! Je kunt vlekken namelijk verwijderen met bakpoeder en witte natuurazijn. Verder kun je bij vlekken ook gebruik maken van zuiveringszout. Zuiveringszout helpt niet alleen bij vlekken, maar verwijdert daarnaast ook vervelende geurtjes. Tot slot is een tapijtreiniger ook aan te raden. Tapijtreinigers zijn te vinden bij de bouwmarkt. Deze middelen zijn vaak iets duurder dan de producten die je al in huis hebt, maar ze werken wel sneller. 

Vlekken verwijderen

Wanneer je een vlek in je tapijt hebt, kun je deze met bakpoeder verwijderen. Bestrooi de vlek zo snel mogelijk met bakpoeder en doe er vervolgens een beetje water overheen. Laat dit mengsel een aantal uur inwerken en dep het tapijt daarna schoon. Je kunt vlekken ook met witte natuurazijn verwijderen. Hiervoor meng je witte natuurazijn en water in een verhouding van 1:10. Doe dit mengsel op de vlek en laat het even inwerken. Vervolgens kun je hier met een doek of spons op deppen om de vlek te verwijderen. Tot slot is een vlek ook met zuiveringszout te verwijderen. Bestrooi het tapijt met zuiveringszout en laat dit de hele nacht intrekken. Vervolgens stofzuig je de volgende dag het tapijt grondig. Bij het verwijderen van vlekken is het allerbelangrijkste dat je nooit wrijft, maar in plaats daarvan dept. Wrijven zorgt er juist voor dat de vlek dieper in het tapijt wordt gewreven. 

Hele tapijt reinigen

Ook als er geen vlek is, is het nodig je tapijt af en toe goed te reinigen. Hiervoor zul je het tapijt moeten stofzuigen en daarnaast is ook het gebruik van een stoomapparaat aan te raden. Deze kun je huren bij verschillende bouwmarkten. Zorg ervoor dat je het hele tapijt vooraf gestofzuigd hebt. Daarna vul je het apparaat met een tapijtreiniger en stoom je het tapijt in rechte banen. 

Alternatieven

Krijg je je tapijt niet meer schoon? Of wil je een vloer die minder onderhoud vergt? Dan zijn er vele verschillende opties. Vloeren van bijvoorbeeld laminaat, PVC of vinyl zijn namelijk een stuk makkelijker in de onderhoud. Kijk bijvoorbeeld eens op https://ambiant.nl/collectie/laminaat/ voor de mogelijkheden. 

Vergelijkbare artikelen