Waar let je op als je een nieuwe koekenpan gaat kopen?

door admin
183 keer bekeken
Waar let je op als je een nieuwe koekenpan gaat kopen?

Een koekenpan is een belangrijk onderdeel van je pannenset. Het is één van de meest gebruikte pannen in Nederland. Dat is natuurlijk ook niet gek, want het is een enorm veelzijdige soort pan, waar je bijna alles in klaar kunt maken. Is jouw koekenpan aan vervanging toe maar vind je het lastig om een nieuwe uit te kiezen? Dat is niet zo gek, want er is vandaag de dag zoveel keuze op het gebied van pannen. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten om jouw ideale koekenpan te vinden!

Heeft de pan die je wil gaan kopen een anti-aanbaklaag?

Dit is een belangrijk onderdeel van de pan, zonder een anti-aanbaklaag is de kans namelijk veel groter dat ingrediënten aan de bodem van de pan blijven plakken. Dat wil je natuurlijk niet, want dat is erg vervelend. Daarom is het verstandig om een koekenpan aan te schaffen met een anti-aanbaklaag. Het is echter ook goed om te checken wat voor anti-aanbaklaag de pan heeft. Er zijn namelijk pannen met een anti-aanbaklaag waar PFAS in zitten. Dit zijn chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn als ze warm worden, wat bij koken dus gebeurt. Huisdieren zijn hier erg gevoelig voor, maar ook voor mensen kan dit op den duur slecht zijn. Gelukkig bestaan er tegenwoordig merken die PFAS vrije pannen maken, die toch een anti-aanbaklaag hebben.

Op welke warmtebron wil je gaan koken?

Op gas koken is vandaag de dag al lang niet meer zo normaal als het tien jaar geleden was. Steeds meer huishoudens stappen over op elektrisch koken, vooral als ze ook zonnepanelen hebben liggen. Wanneer je nieuwe pannen gaat kopen, is het goed om rekening te houden met de warmtebron die jij thuis gebruikt om mee te koken. Voor gas heb je geen speciale pannen nodig, maar als je bijvoorbeeld wil gaan koken op een inductieplaat, heb je wel inductie pannen nodig. Gewone pannen kun je niet gebruiken bij koken met inductie. Check dit dus altijd goed om een miskoop te voorkomen.

Van welk materiaal is de koekenpan gemaakt?

Ten slotte is het nog verstandig om te letten op het materiaal waar de koekenpan die je wil kopen van gemaakt is. Je komt van alles tegen, van aluminium en RVS tot keramiek en gietijzer. Het ene materiaal is een stuk duurder dan het andere materiaal, maar dat is zeker niet het enige waar je naar moet kijken. Duurdere materialen gaan namelijk vaak wel langer mee. Daarnaast zul je bij goedkope pannen eerder hebben dat het handvat ook warm wordt tijdens het koken, waardoor je het alleen vast kunt houden met ovenhandschoenen aan. 

Vergelijkbare artikelen