Elektrisch koken: wel of niet beter voor het klimaat

door admin
333 keer bekeken
Elektrisch koken: wel of niet beter voor het klimaat

De transitie van koken op gas naar koken op elektriciteit heeft het afgelopen jaar een grote stap gezet in Nederland. Inmiddels kookt 90 procent van de Nederlandse huishoudens op elektriciteit, zo blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Slimster. 

Deze stijgende trend was al jaren gaande, maar sinds de gasprijs eind 2021 flink steeg, ging het ook erg hard met het aantal huishoudens dat de elektrische kookplaat de voorkeur gaf boven een gastoestel. Het is niet zo dat de gastoestellen direct uit de keukens getrokken worden om er een elektrische kookplaat voor in de plaats te leggen, maar wie zien vooral dat mensen die toch al hun kooktoestel moesten vervangen in veruit de meeste gevallen voor elektrisch koken kiezen. Maar is dit eigenlijk wel een goede ontwikkeling voor het klimaat? We zullen vast verklappen: het antwoord is tweeledig.

Waarom elektrisch koken minder goed is voor het klimaat

In de berekeningen die Slimster deed kwamen zij tot de conclusie dat het toch best wel tegenvalt hoe gunstig elektrisch koken is op het gebied van duurzaamheid. Zo blijkt dat een gemiddeld gezin dat kookt op gas zo’n 67 kilo CO2 per jaar uitstoot. Met een inductiekookplaat is dat 62 kilo en een keramische kookplaat stoot zelfs 78 kilo uit! Dat heeft te maken met de manier waarop elektriciteit wordt opgewekt. Slechts een derde van alle energie die wij verbruiken komt uit duurzame energiebronnen.

Waarom elektrisch koken heel goed is voor het klimaat

Heb je zonnepanelen op je dak? Dan is bovenstaand verhaaltje niet van toepassing op jou. Of in ieder geval een stuk minder. Een groot deel van het jaar kook jij als buiten nog licht is en je zonnepanelen dus de stroom opwekken die de kookplaat verbruikt. In de wintermaanden, wanneer het vroeg donker is, maak je wel gebruik van de stroom vanuit je energiemaatschappij. Je kunt dus niet spreken van volledig duurzaam koken, maar je zet wel een grote stap in die richting. Daarnaast is het zo dat het opwekken van elektriciteit ook steeds vaker door grotendeels duurzame bronnen zal gebeuren. Daarom is de kans aanzienlijk dat elektrisch koken onderaan de streep in de nabije toekomst minder CO² zal uitstoten van koken op gas.

Denk ook aan je portemonnee

Naast een besparing voor het klimaat levert elektrisch koken in combinatie met zonnepanelen ook een besparing in je portemonnee op. De energieprijzen zijn namelijk ook flink gestegen in het afgelopen jaar, terwijl de kosten voor een zonnestroomsysteem niet veel hoger liggen dan een jaar geleden. Overstappen op zonne-energie is daarom interessanter dan ooit.

Laat jouw dak scannen voor zonnepanelen

Benieuwd hoeveel stroom jij kan opwekken door zonnepanelen op je dak te plaatsen? Doe de zonnepanelen dakscan en kom er binnen enkele minuten achter wat jij kan verwachten. Dankzij moderne technieken en hoge kwaliteit satellietbeelden is het mogelijk om een nauwkeurige indicatie te geven van jouw opbrengst. Leg je huidige verbruik naast de verwachte opbrengst van de zonnepanelen. Bedenk daarna of je in de nabije toekomst nog veranderingen aan je huis doet die het verbruik laten stijgen, zoals een warmtepomp, elektrische kookplaat of elektrische auto met laadpaal. In dat geval kan het interessant zijn om meer zonnepanelen te leggen dan je momenteel nodig hebt. Achteraf bijleggen is namelijk lastiger. Bovendien is het nu nog gunstig om meer op te wekken dan je verbruikt, dankzij de salderingsregeling.

Vergelijkbare artikelen