Ik heb ruzie met de buren: hoe los ik dit op?

door admin
261 keer bekeken
Ik heb ruzie met de buren: hoe los ik dit op?

Een burenruzie wil je zo veel mogelijk voorkomen, maar in sommige gevallen lukt dat niet. Het is erg vervelend wanneer je niet meer op je gemak bent in en om je eigen woning; dit los je daarom het liefst zo snel mogelijk op. Hoe je burenruzies kunt oplossen, dat lees je in dit artikel.

Conflict door overlast

Eén van de grootste veroorzakers van ruzie met de buren is overlast. Geluidsoverlast door harde muziek, buren die ieder weekend klussen of overlast door stank, bijvoorbeeld door verkeerd hout stoken. Ruzie met de buren is nooit fijn en je doet er goed aan om dit zo veel mogelijk te voorkomen. Belangrijk is dat je rustig met de buren praat over waar je last van hebt en samen kijkt naar een passende oplossing. Wacht dus niet totdat het je al tot hier zit, maar praat er zo snel mogelijk over met je buren. Staan de buren niet open voor een gesprek of zijn de gemoederen al te hoog opgelopen? Vraag dan juridisch advies aan bij incassobureau Den Bosch; een netwerk van advocaten wat zich onder andere specialiseert in conflicten met buren. Het kan helpen om via een onafhankelijke partij mediation aan te vragen, zodat je samen afspraken kunt maken en weer op goede voet met elkaar kunt staan.

Thuiswerken en burenruzies

Corona heeft het thuiswerken geïntroduceerd en inmiddels is dit ingeburgerd in ons werkende leven. Steeds meer mensen werken een gedeelte van de week thuis en dat kan voor de nodige irritaties zorgen. Waar je eerst nooit last had van schuivende stoelen, wasmachines, muziek, een alsmaar blaffende hond of klusgeluiden, hoor je het nu de hele dag door. Dat kan storend zijn tijdens het werk en dat leidt al snel tot burenruzies die je zonder het thuiswerken wellicht nooit had gekregen. Wellicht kan je werkgever je ook helpen bij dergelijke problemen tijdens het thuiswerken; zo zou je jouw baas kunnen vragen om het faciliteren van een noise-cancelling koptelefoon. Werkgevers zijn immers verplicht om je te helpen een goede werksetting in de thuisomgeving te creëren. Doen ze dit niet, mag je daar juridische hulp voor inschakelen; iedereen heeft recht op een prettige thuiswerkplek.

Kan ik een contactverbod aanvragen?

In sommige gevallen zijn burenruzies enorm heftig: elkaar treiteren, bedreigen, vuilnis over schuttingen gooien – noem maar op. We hebben het allemaal wel eens bij Meester Visser op TV gezien en het is geen pretje. Wanneer mediation via een advocaat of via de woningbouw niet gelukt is en er bedreigende situaties ontstaan, kun je een contactverbod aanvragen. Dat klinkt misschien wat vreemd, aangezien het gaat om mensen die zo dichtbij je wonen. Echter maakt dat niet uit; een contactverbod mag je altijd aanvragen wanneer je het gevoel hebt dat je lastiggevallen wordt. Voel je je niet veilig in je eigen huis door een conflict met de buren, dan helpt het om eerst aangifte te doen en melding te maken bij de politie. Zorg dan dat je bewijs hebt, zodat er geconstateerd kan worden dat de situatie bedreigend is of dat er sprake is van overlast naar aanleiding van de ruzie. Wanneer nood aan de man komt, kan een contactverbod uitkomst bieden.

Vergelijkbare artikelen