Schouw bekleden met hout

door admin
1720 keer bekeken
Schouw bekleden met hout

Een schouw is prima en makkelijk te pimpen door het te bekleden met hout. Zo heb je voor weinig geld toch een nieuwe uitstraling. Hoe bekleed je de schouw met hout en wat heb je er voor nodig? Na het lezen van deze blog zal je makkelijk je schouw kunnen pimpen met hout of zelfs met Historisch Hout.

Hoe ga je te werk bij het pimpen van je schouw?

Om te beginnen met opknappen is het verstandig om je eest goed voor te bereiden. Je moet het soort hout uitkiezen waarmee je de schouw op wil knappen. Daarna is het belangrijk om de maten op te meten zodat je de juiste formaat planken mee neemt. Het formaat van de plank moet natuurlijk wel aansluiten bij de hoogte en breedte en de diepte van de schouw.

Daarna is het van belang er voor te zorgen dat je alle materialen die je nodig hebt verzameld en in huis hebt. Leg de gereedschappen die je nodig hebt klaar voordat je begint zodat je alles bij de hand hebt. Wellicht is het ook mogelijk om de planken al op maat gezaagd klaar te hebben liggen.

Welke gereedschappen heb je nodig? 

Om je schouw te pimpen heb je de volgende gereedschappen nodig:

 • Zaag
 • Zaagblok
 • Schroeven
 • Spijkers
 • Schroefboormachine
 • Potlood
 • Duimstok of meetlint
 • Houtlijm
 • Hamer (rubber)
 • Schuurpapier
 • Sier strips
 • Verf
 • Verfbenodigdheden als kwasten en verfbakje

Hoe ga je te werk in een aantal stappen?

Om te beginnen pak je alle stukken hout die je hebt er bij. Mocht je deze al op maat gezaagd hebben, dan kan je meteen van start. Anders is het van belang om eerst alle stukken hout op het juiste formaat te zagen.

Hoe ga je te werk in een aantal stappen?

Het maken van het frame

Wanneer je dat gedaan hebt leg je alle stukken hout op de volgorde neer waarop je ze nodig hebt. De zij kanten en de voorkant kan je aan elkaar vast maken doormiddel van lijm en schroeven of spijkers voor extra stevigheid. Daarna kan je de bovenkant er op leggen en vast maken. Ook weer met behulp van lijm en spijkers of schroeven. Daarna moet het geheel geschuurd worden.

Wanneer je dit gedaan hebt heb je het houten frame in elkaar staan.  Deze schuif je over het bestaande Frame heen. Op deze manier is de verandering gewoon nog omkeerbaar en zou je heel makkelijk weer om kunnen schakelen qua stijl. Zo een recht blok wat er nu staat is misschien niet helemaal wat je wilde. Je zou er voor kunnen kiezen je schouw nog wat te verfraaien met behulp van sier strips.

Het verfraaien van de schouw met sier strips

Om de schouw nog wat sierlijker te maken kan je gebruik maken van de sier strips die je hebt aangeschaft. Bij de aanschaf van die sier strips moet je er wel op letten dat het strips zijn die je kan schilderen. 

De sier strips moeten eerst met behulp van het zaagblokje op maat gezaagd worden. Wanneer dat gedaan is kan je ze met een goede houtlijm vastplakken aan de randen van de schouw. Op die manier ziet de schouw er al veel sierlijker uit. Laat de lijm goed uitharden voordat je verder gaat, want de volgende stap is om het geheel te gaan schilderen. 

Het schilderen van de schouw

Wanneer je aan het schilderen toe bent gekomen is het van belang dat je de verf naar wens uit hebt gekozen. Heb je de kleur gekozen die je graag wil dan is het ook belangrijk om het soort verf te kiezen. Hou je van mat of hou je van glans. Wanneer je die keuzes hebt gemaakt en je de verf in huis hebt kan je met behulp van verfrollers eerst de grondverflaag aanbrengen.

Pas wanneer de grondverf goed droog is kan je de echte verf laag aan gaan brengen. Het is aan te raden dit met een lak roller te doen. Hiermee voorkom je dat er druipers ontstaan. Nadat de verflaag droog is, is het aan te raden om een laklaag er overheen te smeren. Neem dan de lak voor buiten, die wordt namelijk extra hard en voorkomt beschadigingen aan de aangebrachte verflaag.

Wanneer je klaar bent en de schouw staat weer op zijn plek dan kan je heel erg trots zijn op het resultaat dat je met weinig middelen en geld neer hebt kunnen zetten. Misschien heb je de smaak wel te pakken en ga je verder met de tafel pimpen. Misschien is het wel leuk om dat dan in dezelfde stijl te doen als dat je de schouw hebt bekleed.

Vergelijkbare artikelen