Welke vloer is het beste voor iemand met een huisstofmijtallergie?

door admin
247 keer bekeken
Welke vloer is het beste voor iemand met een huisstofmijtallergie?

Je kunt er zo ineens achter komen dat je een huisstofmijtallergie hebt. Sommige mensen hebben er minimaal last van en kunnen met regelmatig stofzuigen en bed verschonen prima leven. Voor anderen zijn er meer maatregelen nodig. In dit artikel kijken we naar wat huisstofmijtallergie is en welke vloer de beste keuze is om symptomen te verminderen.

Wat is huisstofmijt?

Om te begrijpen waar je klachten vandaan komen, is het handig om eerst te weten wat huisstofmijt precies is. Huisstofmijten zijn minuscuul kleine beestjes die je met het blote oog amper kunt zien. Deze kleine beestjes zijn namelijk maar 0,3 mm groot. Ze voeden zich met menselijke schilfers, dierenharen, schimmels en bacteriën. Daarnaast houden ze van een warme temperatuur van ongeveer 25 graden Celsius en vochtige plekken. 

Symptomen

De symptomen van deze huisstofmijtallergie lijken erg op die van hooikoorts. De meeste mensen niezen vaak en voelen zich verkouden. Echter, bij iedereen zullen de exacte symptomen kunnen verschillen. 

De meeste symptomen ontstaan in de slaapkamer. Dat komt omdat je hier het grootste deel van je tijd doorbrengt. Het is daarom belangrijk om je beddengoed elke twee weken op 60 graden te wassen, regelmatig te stofzuigen en de slaapkamertemperatuur te verlagen. Bovendien is het verstandig om je buiten de slaapkamer om te kleden. Tijdens het omkleden wordt erg veel stof de lucht in geblazen die je symptomen kunnen verergeren.

Welke invloed heeft de vloer?

Het grote deel van stof en vuil valt op de vloer. Er blijft vooral veel stof hangen in tapijt, kleed en vloerbedekking. Zelfs wanneer je deze vloertypes regelmatig stofzuigt, blijft er relatief veel vuil in hangen. Een gladde vloer is daarentegen goed schoon te maken en gemakkelijk te stofzuigen. Hiermee zul je minder stof in je huis laten rond dwarrelen. 

Er wordt echter wel discussie over gevoerd omdat het stof wat op een gladde vloer ligt wel rond kan dwarrelen, terwijl stof in een tapijtvloer blijft zitten.

Welke vloer is dan het beste?

Je kunt het beste een gladde, harde vloer kiezen en deze regelmatig stofzuigen en dweilen. Denk bijvoorbeeld aan een vloer van laminaat. Pak je het slim aan? Dan kies je voor een goede robotstofzuiger die elke dag een rondje door je woon- en slaapkamer maakt, een bank die tot de grond reikt met een groot kleed. Een kleed kan een groot deel van het stof vasthouden en je kunt een kleed eventueel buiten hangen en uitkloppen. Bovendien kun je een kleed jaarlijks vervangen.

Vergelijkbare artikelen