Een schilderijlijst ophangen met een ophangrail

door admin
240 keer bekeken
Een schilderijlijst ophangen met een ophangrail

Een ophangrail is een praktische en esthetische oplossing om een schilderij op te hangen. In tegenstelling tot ophangsystemen met haakjes, kan een ophangrail worden aangepast aan de grootte en het gewicht van het schilderij, en is het gemakkelijk te verplaatsen of te verwijderen zonder sporen achter te laten op de muur.

Waarom kiezen voor een ophangrail in plaats van een ophangsysteem met haakjes?

Er zijn een aantal redenen waarom mensen kiezen voor een ophangrail in plaats van een ophangsysteem met haakjes. Ten eerste biedt een ophangrail meer flexibiliteit in de hoogte waarop het schilderij wordt opgehangen. In plaats van te zijn beperkt tot de hoogte van een enkele haak, kan een ophangrail op elke gewenste hoogte op de muur worden bevestigd. Dit is handig als je bijvoorbeeld een groot schilderij hebt dat niet in één keer opgehangen kan worden, of als je meerdere kleinere schilderijen naast elkaar wilt ophangen. 

Bovendien kan een schilderijlijst ophangrail worden aangepast aan het gewicht van het schilderij, wat betekent dat het gemakkelijker is om zware schilderijen op te hangen zonder dat je bang hoeft te zijn dat ze naar beneden vallen. 

Tot slot zijn ophangrails vaak minder zichtbaar dan haakjes, wat betekent dat ze een esthetisch aantrekkelijker ophangsysteem zijn voor mensen die de nadruk willen leggen op het schilderij zelf in plaats van op de manier waarop het is opgehangen.

Hoe meet je de juiste afstand tussen de ophangrail en de muur?

Het is belangrijk om de juiste afstand tussen de ophangrail en de muur te meten om ervoor te zorgen dat het schilderij stabiel en evenwichtig hangt. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het meten van deze afstand. Als eerste moet je ervoor zorgen dat de ophangrail op ooghoogte hangt, zodat het midden van het schilderij op ongeveer het middelpunt van het oog van de kijker komt te hangen. Dit is meestal ongeveer 1,5 tot 1,8 meter boven de vloer. Daarna moet je ervoor zorgen dat de ophangrail op de juiste afstand van de muur hangt om het schilderij stabiel te houden. Als de ophangrail te ver van de muur hangt, kan het schilderij naar voren hellen en uit evenwicht raken. Als de ophangrail te dicht bij de muur hangt, kan het schilderij tegen de muur aandrukken en het ophangsysteem overbelasten. Het is daarom aan te raden om ongeveer 1 tot 2 centimeter ruimte tussen de ophangrail en de muur te laten voor een stabiele en evenwichtige opstelling.

Vergelijkbare artikelen