Waarom onderhoud aan je cv-ketel belangrijk is

door admin
529 keer bekeken
Waarom onderhoud aan je cv-ketel belangrijk is

Onderhoud voor je cv-ketel is hartstikke belangrijk. Dit komt omdat een cv-ketel onder andere bewegende delen heeft. Maar waarom is het belangrijk om onderhoud te plegen? En hoe vaak moet het gebeuren? In dit artikel leggen we het je uit, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan zoals energieverspilling en een hoge rekening.

Wat is een cv-ketel?

De cv-ketel zorgt ervoor dat je een warme douche kunt nemen of dat je de verwarming aan kunt zetten om je huis op een aangename temperatuur te krijgen. De cv-ketel gebruikt gas dat wordt ontstoken door een vonk en verbrand. Via een warmtewisselaar wordt de warmte overgegeven aan het water in een gesloten circuit van je cv-installatie. Ben je op zoek naar een nieuwe ketel? Kijk dan eens bij Cvkoopjes. Hier vind je verschillende ketels voor een goede prijs.

Waarom heeft een cv-ketel onderhoud nodig?

De monteur die je cv komt onderhouden zorgt ervoor dat de ontsteking optimaal werkt en de brander schoon is. Door de warmtewisselingen zijn er verschillende delen die bewegen en ook deze onderdelen wordt gecheckt of ze optimaal werken. Ook zijn er rookgaskanalen van en naar de cv-ketel die 100 procent in orde moeten zijn.

Al met al flink wat belangrijke onderdelen die goed moeten werken voor een optimaal rendement van je cv-ketel. Zijn deze onderdelen defect of werken ze minder goed, dan zul je warmte verliezen en energie verspillen. Ook kan je cv-ketel slijten, waardoor zich gevaarlijke situaties kunnen voordoen. Denk bijvoorbeeld aan de ouderwetse ‘open’ cv-ketels waarbij het gevaar op koolmonoxidevergiftiging groot is. Dit type ketel haalt zuurstof voor verbranding namelijk uit de directe omgeving. Als de verbranding niet optimaal is, kan er heel makkelijk koolmonoxide ontsnappen en fatale gevolgen van dien hebben.

Wanneer heeft je cv-ketel een onderhoudsbeurt nodig?

Eens in de twee jaar moet een gesloten ketel gecontroleerd worden. Bij een ouderwetse open ketel wordt ieder jaar aangeraden. Deze onderhoudsbeurt wordt uitgevoerd door het installatiebedrijf of via een servicecontract.

Vergelijkbare artikelen