Weinig ruimte in de tuin? Kies voor een compacte haag

door admin
342 keer bekeken
Weinig ruimte in de tuin? Kies voor een compacte haag

Het is een van de grootste dilemma’s waar veel huishoudens mee te maken krijgen als ze een ontwerp maken voor hun tuinplannen. De beschikbare ruimte is schaars, maar je wil toch het liefst wat variëren met straatwerk, meubels, speeltoestellen en groen. Te vaak zien we nog, met pijn in ons hart, dat er daarom maar gekozen wordt voor een compleet of vrijwel compleet betegelde tuin. Niet alleen is dat qua uitstraling en sfeer niet tof, het heeft ook een negatieve impact op je woongenot in de vorm van water- en hitteoverlast. En dat terwijl een compacte haag aan een halve meter voldoende heeft. Een kleine opoffering voor een enorm groot resultaat.

Een haag is smaller dan u denkt

Het idee dat een haag of welke vorm van groen dan ook veel ruimte inneemt is net zo hardnekkig als dat het onwaar is. Met een beetje slim indelen en het kiezen van een haag die niet al te breed groeit en een klein wortelstelstel heeft, is er veel meer mogelijk dan je misschien zou denken. Er zijn diverse haagsoorten die hiervoor in aanmerking komen.

Laurier Genolia

Neem bijvoorbeeld de laurier Genolia. Een wintergroene, snelle groeier die opvalt door de takken die recht omhoog groeien, in plaats van horizontaal zoals bij de meeste haagsoorten het geval is. Hierdoor neemt de haag weinig ruimte in en bereik je toch snel een volledig blikdichte haag. Bij een haagsoort als deze heb je zelf veel invloed op hoe groot en breed de planten uiteindelijk groeien. Kies je voor de prunus laurocerasus Genolia met kluit, dan zal deze groter worden dan dezelfde haagsoort in pot.

Klimop

Er zijn weinig planten die zo smal groeien als de klimop (hedera). Met een raamwerk als basis kun je een haag van 20 tot 30 centimeter breed realiseren. Door regelmatige te snoeien houd je de planten van onder controle en doet deze precies wat het moet doen: jouw tuin volledig afschermen van de buren en de straat.

Californische cipressen

Bij cipressen denken de meeste mensen aan grote planten of zelfs bomen van enkele meters breed. Op zich is dat geen onlogische gedachte, omdat veel cipressen behoorlijk flink kunnen worden. De Californische cipressen vormen hier een uitzondering op. Deze sierlijke soorten groeien een stuk langzamer en zijn goed smal te houden op voorwaarde dat je de haag tweemaal per jaar snoeit.

Haagbeuk

Ook de haagbeuk is goed smal te houden. Deze soort beschikt over grote bladeren waarmee al snel een blikdicht resultaat bereikt wordt, zelfs wanneer je de haag smal houdt. De haag zal niet net zo smal worden als de klimop, maar meer dan een halve meter heeft deze ook echt niet nodig.

Onderhoud is key

Wanneer je een geschikte haagsoort hebt gevonden bij Haag & Heg, kun je genieten van een groene tuin met voldoende vrije ruimte. Ongeacht de haagsoort die u kiest, zal het onderhoud van groot belang zijn. Een- of tweemaal per jaar snoeien is voldoende om de haag compact en verzorgd te houden.

Vergelijkbare artikelen