Tips voor het kiezen van een goede energieleverancier

door admin
270 keer bekeken
Tips voor het kiezen van een goede energieleverancier

Wanneer je een woning, bedrijf of appartement hebt, heb je energie nodig. Het is dan enorm belangrijk dat je een goede energieleverancier vindt, zo zorg je er immers voor dat je niet te veel betaalt voor je energie en dat je ook achter de investeringen van het bedrijf staat. In dit artikel geven we je daarom een aantal tips voor het kiezen van een goede energieleverancier.

Vergelijk energieleveranciers

Ga je een nieuwe energieleverancier kiezen, dan is het ten eerste altijd belangrijk dat je energie gaat vergelijken. Door energie te vergelijken kun je namelijk van verschillende leveranciers zien wat een contract jou gaat kosten. Daarbij kun je zo niet alleen gemakkelijk de prijzen vergelijken, maar ook de verschillende voorwaarden. 

Extra tip: ga je energie vergelijken, dan is het altijd slim om niet alleen naar het maandbedrag te kijken. Het maandbedrag is namelijk een inschatting, aan het eind van het jaar krijg je terug als je minder energie hebt gebruikt, of moet je wat extra betalen als je meer energie hebt gebruikt. Kijk naar de bedragen die je voor gas en energie betaalt. De maatschappij waar die bedragen dan het goedkoopst zijn, kun je dan het beste kiezen. 

De duur van het contract

Ga je een energiecontract afsluiten, dan kun je kiezen tussen een vast contract en een variabel contract zowel voor stroom als voor gas. Vooral gas is momenteel erg duur, dus het is slim om de goedkoopste gasleverancier te kiezen met een vast contract. Een vast contract hanteert een vast tarief, namelijk het tarief dat op dat moment actief is. Na een bepaalde periode loopt dat contract dan af en moet je een nieuw contract afsluiten. 

Momenteel ligt de energiemarkt redelijk overhoop, waardoor je vaak niet kunt kiezen voor een vast contract. Je krijgt dan een variabel contract. Een variabel energiecontract houd in dat de prijzen van je contract met de markt meeschommelen. Stijgen de prijzen, dan stijgen jouw kosten mee. Dalen de prijzen, dan dalen jouw kosten mee. Dit contract is ook altijd maandelijks opzegbaar.

Wel of geen duurzame energie?

Wil je op zoek naar een nieuwe energieleverancier, dan moet je jezelf ook afvragen of je graag duurzame energie wilt of niet. Kies je voor duurzame energie, dan kies je vooral voor de manier waarop de stroom is opgewekt. Je ontvangt dan nog steeds grijze stroom, maar besluit ervoor te kiezen om te investeren in groene energie. Kies je voor groene stroom, dan ben je vaak wel wat duurder uit dan wanneer je voor gewone stroom kiest. Je investeert dan dus echter in groene stroom, waardoor je wel bijdraagt aan een beter milieu en dat kan erg veel waard zijn. Heb je zonnepanelen, dan is het daarbij handig om na te gaan wat je energieleverancier teruglevert.

Vergelijkbare artikelen