Elektrisch verwarmen: oplossing voor hoge gasrekening?

door admin
338 keer bekeken
Elektrisch verwarmen: oplossing voor hoge gasrekening?

De nieuwe energietarieven rijzen de pan uit en we zijn wanhopig op zoek naar mogelijkheden om hierop te besparen. Wil je écht besparen, moet je investeren in grotere projecten zoals bijvoorbeeld zonnepanelen, en dan kost het vaak ook een aantal jaar voor je er echt profijt van hebt. Wat zijn de mogelijkheden om te besparen op korte termijn? Hoewel de prijs van elektriciteit ook stijgt, hebben veel mensen het idee opgevat om elektrisch bij te stoken in de winter, zodat je minder gas hoeft te verbruiken. Is dit een slimme investering?

Bewust stoken

In ons gasverbruik gaat het merendeel, zo’n driekwart, naar verwarmen van het huis. Er zijn verschillen per woning, zo maakt het natuurlijk uit wat de staat van het huis is; is het een goed geïsoleerd nieuwbouwhuis, hoef je minder te stoken dan in een oud huis waar het lastig warm te krijgen is. Ook maakt het uit of het huis vrijstaand is. Maar de stookkosten blijven relatief de grootste kostenpost, en met de winter in het vooruitzicht is dat dan ook waar we ons de meeste zorgen over maken. Hoe besparen we op energie zonder in de kou te zitten?

Plaatselijke warmte

Verwarmingswinkels draaien op dit moment overuren als het gaat om elektrische kachels. Is dat dan de manier waarop je bespaart op verwarming deze winter? 

Een verwarming met infraroodpanelen zou wel eens een slimme investering kunnen zijn. De aanschafprijs is goed te doen, en de panelen zijn erg energiezuinig. De panelen geven een prettige stralingswarmte af. Het belangrijkste verschil tussen het gebruik van een radiator en een infraroodkachel is met name de ruimte die verwarmd wordt. Radiatoren verwarmen een ruimte in zijn geheel, terwijl een infraroodkachel alleen warmte uitstraalt rondom de plek waar de kachel geplaatst is.

Zet de thermostaat lager

Een infraroodkachel zou vooral een goede oplossing zijn bij bijvoorbeeld het thuiswerken in de winter. Je hoeft dan niet de hele dag de thermostaat hoog aan te hebben staan, maar met de plaatselijke verwarming op je werkplek, kun je de verwarming in de rest van het huis een stuk lager zetten. En op die manier bespaar je flink op de gasrekening. Wil je nu helemaal bewust omgaan met de energierekening, houd dan in de gaten wanneer er goedkope energie beschikbaar is. De inkoopprijzen fluctueren ontzettend, en over het algemeen is energie het goedkoopst wanneer er veel wind- of zonne-energie is opgewekt.

Vergelijkbare artikelen