Wat is het verschil tussen visgraat en walvisgraat?

door admin
760 keer bekeken
Wat is het verschil tussen visgraat en walvisgraat?

Visgraat- en walvisgraatvloeren zijn twee verschillende soorten vloeren die verschillende esthetiek en voordelen bieden. Hoewel visgraat een klassieke look is die al eeuwen bestaat, is balein een nieuwere optie die de laatste jaren populair is geworden. Het kan moeilijk zijn om de twee te vergelijken, omdat ze allebei unieke kwaliteiten en stijlen hebben, maar als u de verschillen tussen beide begrijpt, kunt u bepalen welk type vloer het beste bij uw huis past.

Visgraat versus Walvisgraat

Als het om hardhouten vloeren gaat, zijn er veel verschillende stijlen en patronen om uit te kiezen. Twee van de meest populaire opties zijn visgraat en walvisgraat. Hoewel ze er op het eerste gezicht misschien hetzelfde uitzien, zijn er eigenlijk enkele belangrijke verschillen tussen deze twee soorten vloeren. Ten eerste bestaan visgraatvloeren uit planken die in een zigzagpatroon zijn gerangschikt, waarbij elke plank de volgende overlapt in een hoek van 90 graden. Hierdoor ontstaat een opvallend V-vormig patroon dat zowel elegant als klassiek is. Ditzelfde patroon heeft ook walvisgraat PVC, maar dan beschikt deze over een langere plank waardoor het patroon groter wordt en dus minder aanwezig is in de ruimte. Dit zorgt voor een meer uniforme uitstraling die vaak de voorkeur heeft in moderne woningen. Een ander belangrijk verschil tussen deze twee soorten vloeren is hun duurzaamheid. Binnen het assortiment walvisgraat vloeren is er overigens bij uitstek één hardloper te benoemen. Dit is de walvisgraat PVC Orka Onbehandeld. Deze vloer wordt op dit moment in Nederland en België enorm veel verkocht door de gunstige kleurstelling die in ieder interieur past.

Geschiedenis van visgraatvloeren

Visgraatvloeren bestaan al eeuwen en dateren uit de oude Romeinse tijd toen ze werden gebruikt in grote gebouwen zoals het paleis van Versailles. Het patroon is genoemd naar de haringvis, die een vergelijkbare botstructuur heeft als het zigzagpatroon dat wordt gecreëerd door de in elkaar grijpende houten planken van een visgraatvloer. Dit klassieke patroon voegt verfijning en elegantie toe aan elke ruimte, waardoor het een populaire keuze is voor luxe huizen en luxe hotels.

Kenmerken van visgraatvloeren

Een van de belangrijkste kenmerken van visgraatvloeren is de manier waarop ze zijn aangelegd. De planken zijn gerangschikt in een visgraatpatroon, wat betekent dat elke plank onder een hoek is gesneden om de bekende V-vorm te creëren. Dit creëert een visueel verbluffend effect dat diepte en textuur aan elke kamer kan toevoegen. Daarnaast kunnen visgraatvloeren op verschillende manieren worden afgewerkt, zoals beitsen of whitewashen, afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Een ander voordeel van visgraatvloeren is dat ze bij vrijwel elke interieurstijl passen.

Vergelijkbare artikelen