Zelf jouw droomwoning bouwen

door admin
275 keer bekeken
Zelf jouw droomwoning bouwen

De aankoop van een woning betreft een serieuze investering. Je wilt dan ook waar krijgen voor je geld. Je wilt een woning kopen waarin jij je thuis voelt. Echter het vinden van een passende woning kan lastig zijn. Wil het jou inderdaad maar niet lukken om hét perfecte huis te vinden? Overweeg dan om zelf een huis te bouwen. Je kunt zo in alle opzichten zelf jouw droomwoning realiseren.

Wat zijn de kosten?

Zelf jouw perfecte woning realiseren klinkt heel mooi, maar het lijkt misschien ook onbetaalbaar. Want wat kost een huis bouwen precies? Een eenduidige prijs valt niet te geven. Iedere woning is immers weer anders. Wel heb je bij iedere woning met dezelfde kostenposten te maken. Je dient vanzelfsprekend de kosten te betalen voor de daadwerkelijke bouw van de woning. Maar daarnaast zijn er ook nog aanvullende kosten waar je rekening mee moet houden. Je moet hierbij bijvoorbeeld denken aan kavelkosten. De kosten voor een stuk grond kunnen per locatie verschillen. Daarnaast heb je te maken met legeskosten. Deze kosten zijn eveneens variabel omdat ze in elke gemeente anders zijn. Verder moet je nog rekening houden met diverse afwerkingskosten zoals bijvoorbeeld schilderwerk en de plaatsing van vloeren.

Verschillende soorten woningtypen

De kosten voor de bouw van een woning hangen ook af van het woningtype dat je kiest. Zo hangt er aan een villa een ander prijskaartje dan aan een kangoeroewoning. Wil je de kosten voor de bouw van jouw droomwoning zo veel mogelijk beperken? Dan kun je kiezen voor een cataloguswoning. Dit is een woningtype die je in de catalogus uitzoekt. Het is een woning die al vaker gebouwd is. Hierdoor kan de woning tegen een relatief lage prijs worden aangeboden. Het is hiermee nog steeds mogelijk om al jouw wensen in de woning te verwerken. Je zoekt als het ware enkel de basis van de woning uit.

Woning kopen of zelf bouwen?

De kosten voor de bouw van een woning vallen in verhouding mee. Je kunt de kosten uiteraard zo hoog laten oplopen als dat je zelf wilt. Maar in de basis hoeft de bouw van een woning helemaal niet zo kostbaar te zijn. Je kunt daarmee stellen dat het zelf bouwen van een woning eigenlijk enkel voordelen kent. Een reeds bestaande woning beschikt vaak over minpunten. Er zijn nagenoeg altijd punten die je anders zou willen hebben. Als je zelf een woning bouwt is er geen sprake van deze minpunten. Jij kunt namelijk zelf jouw droomwoning realiseren. Dus, hoe komt jouw droomhuis eruit te zien?

Vergelijkbare artikelen