Tips om veilig te werken met gereedschap

door admin
183 keer bekeken
Tips om veilig te werken met gereedschap

Ga je aan de slag met gereedschap, bijvoorbeeld elektrisch handgereedschap, dan is het belangrijk dat je goed oplet dat je dat veilig doet. Waarschijnlijk weet je wel ongeveer hoe je veilig aan het werk gaat met gereedschap, maar het is vaak toch fijn om een soort houvast te hebben. In dit artikel zetten we daarom de belangrijkste tips even voor je op een rijtje!

Koop goed gereedschap

Veilig werken met gereedschap begint eigenlijk al bij de aankoop van je gereedschap. Wanneer je gereedschap koopt, is het immers erg belangrijk dat je dat bij een goede, betrouwbare winkel doet en dat je ook veilig gereedschap aanschaft. Goed en veilig gereedschap kun je herkennen aan bijvoorbeeld veel goede reviews of een aantal keurmerken. Weet je niet goed of je echt veilig gereedschap hebt gekozen? Vraag het dan even na bij een expert.

Draag bescherming

Ga je aan de slag met gereedschap, dan is het belangrijk dat je aan de slag gaat met de juiste bescherming. Zo is een bril bijvoorbeeld handig, zo voorkom je dat er troep in je ogen komt als je bijvoorbeeld iets moet zagen of boren. Heb je gereedschap dat veel lawaai maakt? Draag dan oorbescherming om je gehoor gezond te houden. Ook handschoenen kunnen handig zijn en als laatste is het ook altijd aan te raden om veiligheidsschoenen met stalen neuzen te dragen. Zo weet je zeker dat ook je voeten veilig zijn.

Ruim op

Als je met gereedschap werkt, is het erg belangrijk dat je je werkruimte goed opruimt. Het zou je maar gebeuren dat je aan de het werk bent met een hand cirkelzaag en dat je over een toolbox of iets anders struikelt, waardoor je met de zaag valt. Dat is natuurlijk enorm gevaarlijk en dat moet natuurlijk voorkomen worden. Opruimen is makkelijk en zo gedaan, zeker als je het bijhoud. Door goed op te ruimen, kun je veilig aan de slag op de werkvloer.

Let op de kabels

Eigenlijk hoort deze stap natuurlijk bij het opruimen, maar we wilden hier toch graag even een aparte tip van maken. Kabels zijn namelijk een noodzakelijk kwaad, maar dat betekent niet dat je hier niet veilig mee kunt werken. Leg kabels netjes en vlak over de grond en leg ze het liefst uit de looppaden. 

Vergelijkbare artikelen