Ik heb een restaurant: wat doe ik met mijn afval?

door admin
277 keer bekeken
Ik heb een restaurant: wat doe ik met mijn afval?

Wanneer je een restaurant of kantine runt, dan heb je te maken met specifiek afval dat je bij andere bedrijven niet tegenkomt. In dit artikel leggen we uit wat je moet doen met dit restaurantafval en hoe je het op een goede, milieuvriendelijke manier kwijt kunt.

Swill container

Het grootste verschil met betrekking tot afval tussen restaurants en andere bedrijven, is dat een restaurant of kantine swill afval produceert. Swill afval is een onderdeel van GFT (groente- fruit- en tuinafval) waaronder gekookte en ongekookte etensresten vallen. Dat betekent in feite: alles wat er op je bord blijft liggen. Thuis gooien we deze etensresten in de GFT-container; horecabedrijven kunnen echter een speciale container voor deze afvalstroom huren. Swill afval gaat stinken of schimmelen wanneer dit te lang in een gewone GFT-container blijft liggen en dat is voor kantines en restaurants natuurlijk niet handig; het trekt ongedierte aan en de stank kan overlast veroorzaken. Daarnaast zorgt het ervoor dat het overige GFT-afval minder goed te recyclen is en dat doet het scheiden van afval uiteindelijk teniet; een swill container voor je restaurant betekent dat je jouw steentje bijdraagt aan een groenere, milieuvriendelijkere en schonere aarde. 

Plastic, glas en papier in het restaurant

In een restaurant produceer je meer afval dan alleen etensresten. Zo krijg je ook te maken met plastic verpakkingen, drankkartons, lege flessen of kapotte glazen. 

Hoewel je als restauranthouder in mindere mate te maken hebt met papierafval, kun je er niet geheel omheen. In Nederland bieden we mensen na het ontbijt, de lunch of het diner in een restaurant altijd een bonnetje aan; de bonnetjes die gasten niet mee naar huis willen nemen gooi je weg. Ook kartonnen dozen waarin jouw producten geleverd worden gooi je weg en wat dacht je van het vervangen van papieren menu’s?

Voor al deze afvalstromen kun je een aparte container huren bij een afvalbedrijf. Het bedrijf komt de containers om de zoveel tijd ledigen en zorgt ervoor dat het afval op de juiste manier wordt verwerkt. Niet alleen voldoe je op deze manier aan de voorschriften met betrekking tot afvalverwerking binnen jouw bedrijf, maar bespaar je jezelf ook nog eens een hoop tijd; het enige dat jij hoeft te doen, is het afval in de juiste container te gooien!

Vergeet je restafval niet

Nu we de belangrijkste afvalstromen hebben benoemd, mogen we uiteraard het restafval niet vergeten. Restafval is alles dat niet gerecycled kan worden, daarom doe je het in één container. Doordat we tegenwoordig veel kunnen scheiden in aparte containers, hebben we minder restafval en hoeven we veel minder afval te verbranden; de CO2-uitstoot hebben we daardoor kunnen terugdringen. Het is heel belangrijk dat je geen restafval bij andere afvalstromen doet, omdat dit ervoor zorgt dat het overige afval niet meer gerecycled kan worden. Het moet dan alsnog de verbrandingsoven in en dat is erg zonde. 

Vergelijkbare artikelen